Faktaboks

Louis-Sébastien Mercier
Uttale
-siˈe
Født
6. juni 1740, Paris
Død
25. april 1814, Paris
Louis-Sébastien Mercier
Av .

Louis-Sébastien Mercier, fransk forfatter og journalist, av borgelig herkomst. Han levde under opplysningstiden og øvde stor innflytelse på fransk og tysk litteratur under romantikken. Mercier skrev både teaterstykker, romaner og essays. Blant hans mest kjente verk er den utopiske romanen L'An 2440, rêve s'il en fut jamais (1771), der han, gjennom en drøm, skildrer et samfunn i politisk, sosial og økonomisk harmoni, og tolvbindsromanen Tableau de Paris (Tablå over Paris, 1781–1790), der han beskriver gatelivet i Paris, både fra lavere og mer høystsående miljøer. Verket er full av livlige portretter og anektdoter som blant annet er hentet fra den franske revolusjon.

Nattlua

Et av Merciers mest fornøyelige verk er romanen Mon bonnet de nuit (Nattlua, 1784), der fortelleren skriver sine refleksjoner i en drømmetilstand, med nattlua på. Verket inneholder viktige refleksjoner om en rekke tema som presenteres i tilfeldig rekkefølge, for eksempel: ekteskapet, alderdommen, barndommen, krig, optimisme, vennskap, kjærlighet og diktning. Merciers lette blanding av fantasi, drøm og tenkning var typisk for den franske opplysningstidens forfattere, og kan gjenfinnes hos forfattere som Diderot og Rousseau.

Sentrale verker

  • Tablå over Paris, utdrag oversatt av Ellen Krefting, Unipub, Oslo, 2010.
  • Mon bonnet de nuit (1784), bind I-III, tilgjengelig fra det franske nasjonalbibliotekets nettside Gallica.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Trousson, Raymond, "Sciences et religion en 2440", i Cahiers de l'Association internationale des études francaises, 2006, nr. 58, ss. 89-105.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg