Faktaboks

Lincoln
Uttale
lˈiŋkən
Lincoln (katedralen)

Lincoln (i Storbritannia). Katedralen sett fra vest. Den ble påbegynt 1072, men hovedsakelig bygd på 1200-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Lincoln er en by i Storbritannia, England. Byen er administrasjonssenter i Lincolnshire, ligger ved elven Witham og har om lag 120 000 innbyggere (2011). Lincoln er bispesete siden 1075 og kjent for Lincolnkatedralen, som ble påbegynt i 1072.

Lincoln har maskin-, motor- og elektroteknisk industri, og er et kanal- og jernbaneknutepunkt.

Kirken

Domkirken, som ligger på en kalksteinsrygg, dominerer bybildet. Kirken ble påbegynt i 1072, men fremtrer i dag som en kirke fra 1200-tallet. Vestfronten, fullført omkring 1250, kan ha vært forbilde for Nidarosdomen. Englekoret, oppført i årene 1256–1280, er kanskje det fineste eksempel på decorated style. Kirkens sentraltårn som er 83 meter høyt, og er det høyeste kirketårnet i Europa uten spir.

Omkring kirken ligger flere georgianske og middelalderske hus, blant annet Lincoln Castle, som ble påbegynt i 1068. Det finnes også betydelige romerske ruiner. Byen har flere museer med lokalhistoriske samlinger samt National Cycle Museum (sykkelmuseum) og gallerier.

Historie

Lincoln er romernes Lindum colonia. Byen ble bispesete i 1075, fikk byrettigheter i 1154, og var et viktig handelssentrum i Midt-England i middelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg