decorated style

Decorated style. Vestvinduet i Exeterkatedralen (1350–1400) har forfinede sirater og komplisert masverk, typisk for stilen.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Decorated style er Englands versjon av gotikk under kongene Edvard 1, Edvard 2 og Edvard 3 (1271–1377).

Faktaboks

Uttale
dˈekəreitid stail
Etymologi
engelsk ‘dekorert, utsmykket stil’

Engelsk gotikk gjennomgikk som all annen gotikk en ung, eksperimenterende periode, som utviklet seg til høygotikk for deretter å utfolde seg i en rik og sterkt dekorert retning. Decorated style er mer oppløst og sterkt dekorativ i motsetning til den foregående tids fastere og roligere preg. Hovedarbeidene er skipet og kapittelhuset i York-katedralen, katedralen i Exeter og vesentlige deler av Westminster Abbey og Lichfield.

Det tydeligst med stilen er de sterkt dekorerte kapitélene, som i blant sees med figurer eller med blomster (opprinnelsen til de senere meget brukte dekorative rosene, i Norge såkalte Trondheims-roser). I vinduene opptrer maskeverket, som på fastlandet først opptrer et århundre senere. Det er heller ikke tvil om at det finnes flere motiver som opptrer meget senere på fastlandet, der den formalt sett tilsvarende stil kalles flamboyant.

Norge

I oktogonen i Nidarosdomen, hvor skrinet med Olav den helliges lik stod på høyalteret, ser at man at mye av denne stilen blandet seg inn med den eldre stilen etter brannen i 1328. Det samme gjelder også korbuen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg