Lillesands Tilskuer

Artikkelstart

Lillesand tilskuer var en avis utgitt i Lillesand fra 1886. Avisen skiftet i 1918 navn til Lillesands Tidende, men «Tidende» klarte seg ikke i konkurransen med Lillesands-Posten og ble lagt ned i 1921.

Historie

I alle sørlandsbyene var de politiske skillelinjene mellom høyre- og venstresiden klart til stede fra siste del av 1800-tallet og inn i det 20. århundre. Venstre-bladet Lillesands-Posten sto imot alle Høyre-angrep. Første motstander, Lillesands Tidende, klarte seg bare i to år, mens Lillesands Tilskuer, som kom ut i 1886, eksisterte helt til 1921, de tre siste årene som Lillesands Tidende. Tilskueren forsøkte seg med forskjellige undertitler, for eksempel «konservativt blad», «liberalt samlingsorgan» eller «uavhengig frisinnet blad».

Politisk var Lillesands Tilskuer/Tidende og Lillesands-Posten uenige hele tiden. De sterkeste ord ble brukt når Tilskueren kunne ramme lærer og redaktør Noan Christian Gauslaa (1864–1952). 12. august 1909 omtaler Tilskueren et foredrag av lærer Wilhelm Retz og skriver: «Saa tog han fat i den daarlige borgeraand; ganske vist, men hvem har Skylden herfor? Jo, det er den dragesæd, som i en aarrække har været udsaaet fra Middelskolen og Lillesands-Posten, specielt med Gauslaa og Retz som Sædemænd, som nu voxer op og gjør sig gjældende.»

Det skulle gå 32 år før Tilskueren fikk en redaktør med presseerfaring, men i 1918 overtok redaktørene Chr. Sangesland og Henrik Gauslaa og bekreftet at bladet fortsatt skulle være et organ for Høire og Frisinnede. Redaktøren og utgiveren før dem, H.J. Dannell, skrev følgende ved sin avgang 8. august 1918: «Med dette nummer går Lillesands Tilskuer ind, men kommer igjen paa førstkommende tirsdag i en ny og forbedret skikkelse i form av Lillesands Tidende.» En kort periode etter navneskiftet økte avisen fra én til tre utgaver i uken, men måtte etter noen måneder redusere ambisjonen til to ukentlige numre.

Våren 1919 overtok boktrykker Joh. P. Krogh, men allerede i april 1920 forlot han Lillesand. Styret trykte følgende notis i avisen: «Til at forestaa utgivelse av ‘Lillesands Tidende’ efter redaktør og boktrykker Joh. P. Krogh, er av bladstyret ansat typograf Søren Sørensen, Kristiansand.» Sørensen fikk til rådighet en ny flattrykksrotasjonspresse som trykte avisen i stort seksspaltet format. Abonnementsprisen ble satt ned til fire kroner i året. 26. august 1920 fortalte Sørensen i en notis at avisen hadde blitt trykt i 12 700 eksemplarer. Men «Tidende» klarte seg ikke i konkurransen med Lillesands-Posten og gikk inn høsten 1921.

Opplag

År Opplag
1920 900

Fakta

  • Lillesands Tilskuer: første nummer 14. januar 1886, siste nummer 8. august 1918.
  • Lillesands Tidende: første nummer 13. august 1918, siste nummer 31. oktober 1921.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg