Avishode Lillesands Tilskuer
Avishode Lillesands Tilskuer
Norsk presses historie.

Lillesands Tilskuer var en avis utgitt i Lillesand fra 1886. Avisen skiftet i 1918 navn til Lillesands Tidende, men «Tidende» klarte seg ikke i konkurransen med Lillesands-Posten og ble lagt ned i 1921.

Historie

Lillesands Tilskuer, torsdag 18. mai 1899
.
Siste redaktør i Lillesands Tilskuer, Johan Harald Dannell.

Siste redaktør i Lillesands Tilskuer var sløydlærer Johan Harald Dannell som også skrev den siste lederen som fortalte at avisen skulle skifte navn til Lillesands Tidende. Dannell tok over som redaktør i 1916 etter F. Hjort som hadde vært redaktør i to år. Det var ofte redaktørskifte i Lillesands Tilskuer som ble startet som en konservativ motvekt til Lillesands-Postens dominerende posisjon. Dannell var redaktør et par år og ble avløst av Christian Sangesland ved navneskiftet i 1918. H.J.Dannell ble født i Larvik i 1862 som sønn av snekkermesteren på Fritsø Gods, flyttet til Lillesand med sin svenske kone og ble byens sløydlærer i mange år.

Siste redaktør i Lillesands Tilskuer, Johan Harald Dannell.
Norsk presses historie.

I alle sørlandsbyene var de politiske skillelinjene mellom høyre- og venstre-siden klart til stede fra siste del av 1800-tallet og inn i det 20. århundre. Venstre-bladet Lillesands-Posten sto imot alle Høyre-angrep. Første motstander, Lillesands Tidende, klarte seg bare i to år, mens Lillesands Tilskuer, som kom ut i 1886, eksisterte helt til 1921, de tre siste årene som Lillesands Tidende. Tilskueren forsøkte seg med forskjellige undertitler, blant annet «konservativt blad», «liberalt samlingsorgan» og «uavhengig frisinnet blad».

Politisk var Lillesands Tilskuer/Tidende og Lillesands-Posten uenige hele tiden. De sterkeste ord ble brukt når Tilskueren kritiserte lærer og redaktør Noan Christian Gauslaa (1864–1952). 12. august 1909 omtaler Tilskueren et foredrag av lærer Wilhelm Retz og skriver: «Saa tog han fat i den daarlige borgeraand; ganske vist, men hvem har Skylden herfor? Jo, det er den dragesæd, som i en aarrække har været udsaaet fra Middelskolen og Lillesands-Posten, specielt med Gauslaa og Retz som Sædemænd, som nu voxer op og gjør sig gjældende.»

Navneskifte

Det skulle gå 32 år før Tilskueren fikk en redaktør med presseerfaring, men i 1918 overtok redaktørene Christian Sangesland og Henrik Gauslaa og bekreftet at bladet fortsatt skulle være et organ for Høire og Frisinnede. Redaktøren og utgiveren før dem, H.J. Dannell, skrev følgende ved sin avgang 8. august 1918: «Med dette nummer går Lillesands Tilskuer ind, men kommer igjen paa førstkommende tirsdag i en ny og forbedret skikkelse i form av Lillesands Tidende.» En kort periode etter navneskiftet økte avisen fra én til tre utgaver i uken, men måtte etter noen måneder redusere ambisjonen til to ukentlige numre.

Våren 1919 overtok boktrykker Joh. P. Krogh, men allerede i april 1920 forlot han Lillesand. Styret trykte følgende notis i avisen: «Til at forestaa utgivelse av ‘Lillesands Tidende’ efter redaktør og boktrykker Joh. P. Krogh, er av bladstyret ansat typograf Søren Sørensen, Kristiansand». Sørensen fikk til rådighet en ny flattrykksrotasjonspresse som trykte avisen i stort seksspaltet format. Abonnementsprisen ble satt ned til fire kroner i året. 26. august 1920 fortalte Sørensen i en notis at avisen hadde blitt trykt i 12 700 eksemplarer. Men «Tidende» klarte seg ikke i konkurransen med Lillesands-Posten og gikk inn høsten 1921.

Opplag

År Opplag
1920 900

Fakta

  • Lillesands Tilskuer: første nummer 14. januar 1886, siste nummer 8. august 1918
  • Lillesands Tidende: første nummer 13. august 1918, siste nummer 31. oktober 1921

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg