Faktaboks

Li Qiang

Pinyin: Lǐ Qiáng

Kinesiske tegn: 李强

Uttale

li tjiang, IPA: [li.tɕʰjɑŋ]

Født
23. juli 1959, Rui'an, Zhejiang, Kina
Virke
politiker
Li Qiang
China News Service, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons.

Li Qiang er en kinesisk politiker, som fra 2023 er Kinas statsminister og fra 2022 nest høyest rangerte medlem av Kinas mektigste politiske organ – den stående komiteen for Kinas kommunistpartis politbyrå. Han regnes som svært lojal til president Xi Jinping.

Utdannelse og tidlig politisk karriere

Li er fra landsbygda utenfor Rui'an i Zhejiang, en by der han også startet sin politiske karriere. Han studerte landbruksteknologi før han ble medlem av kommunistpartiet og dets ungdomsorganisasjon i 1983.

Innen 2002 hadde han steget i gradene til å bli partisekretær for Wenzhou, storbyen Rui'an sokner til. Da hadde han også rukket å studere sosiologi, samt å påbegynne studier i ingeniørledelse ved Den sentrale partiskolen til kommunistpartiet. I 2005 oppnådde han en mastergrad i økonomi og ledelse fra Hongkongs polytekniske universitet.

Senere politisk karriere

Da Li ble stabsjef for partiledelsen i Zhejiang i 2004, ble han samtidig høyre hånd for daværende partisekretær i provinsen Xi Jinping. De to skal ha opparbeidet et tett forhold i løpet av de tre årene de overlappet i Zhejiang.

I 2011 ble Li visepartisekretær i samme provins, og fra 2013 til 2016 var han provinsens guvernør. Etter dette var han partisekretær i Jiangsu i et år, før han ble utpekt til partisekretær i Shanghai, 2017–2022. Her utmerket han seg igjen som lojal til Xi Jinping, for eksempel i den strenge null covid-politikken.

Ved partikongressen i 2022 ble Li Qiang valgt inn i politbyråets stående komité. Siden han kun hadde Xi Jinping over seg på rangeringen av komiteens medlemmer, var det forventet at Li skulle overta statsministerposten, noe han gjorde etter folkekongressen i mars 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg