Li Bai

Faktaboks

Li Bai
Li Bo, Li Po
født:
701
død:
762

Li Bai var en kinesisk lyriker, og en av Kinas største poeter gjennom tidene. Han startet sin karriere på vandring gjennom Yangtze-dalen på jakt etter forbindelser som kunne gi ham embete ved keiserhoffet, noe han oppnådde i 742. To år etter mistet han embetsposten og startet igjen sine vandringer langs Yangtze-dalen, mens han dyrket bildet av seg selv som det misforståtte geni som var blitt drevet fra hoffet av mektige motstandere.

Li Bai er mest kjent for sine «sanger» (yuefu og gexing). Hans mange brudd på poetisk form, sterkt hyperbolske beskrivelser, bruk av utropsord på dialekt og anvendelse av lange leddsetninger (som ikke ble ansett å høre hjemme i poesien) bidrog til å gi hans poesi et eksentrisk preg.

Diktene er fulle av beskrivelser av fantastiske reiser, mytiske vesener og historiske legender, ofte beskrevet med leken ironi. Li Bai dyrket det geniale og det spontane fremfor det utstuderte og reflekterte. Han hentet stoff til sin sterke fantasi i esoterisk taoisme og sin egen påståtte drukne sorgløshet. En av mange anekdoter om Li Bai er at han druknet da han i alkoholpåvirket tilstand forsøkte å plukke speilbildet av månen opp fra elven.

Oversettelser til norsk

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg