Faktaboks

Lewis Hine

Lewis Wickes Hine

Uttale
hain
Født
26. september 1874, Hastings-on-Hudson, New York, USA
Død
3. november 1940, Hastings-on-Hudson, New York, USA
Bomullsspinneri i Carolina, 1908

Lewis Wickes Hines fotografiske dokumentasjoner av barnearbeidernes hverdag førte til et lovforbud mot barnearbeid i USA.

Av /KF-arkiv ※.
Selvportrett, omkring 1930

Lewis Wickes Hine var en amerikansk sosiolog og reportasjefotograf. Hine dokumenterte sitt arbeid blant europeiske immigranter gjennom fotografier og som brukte kameraet som verktøy til fordel for sosiale reformer. Bildene hans medvirket til endring av lovene om barnearbeid i USA.

Bakgrunn

Hine studerte sosiologi University of Chicago, Columbia University og New York University. Han ble lærer i New York ved Ethical Culture School, der han oppfordret elevene til å bruke fotografering som et pedagogisk medium og tok klassene med til havnen hvor de fotograferte innvandrere. Han så at dokumentarfotografering kunne være et verktøy for å oppnå sosiale reformer.

Karriere

I 1907 ble Hine ansatt som fotograf i Russell Sage Foundation, en ideell organisasjon som arbeidet for å bedre sosiale forhold og levekår i USA. Her fotograferte han jern- og metallarbeidere i Pittsburgh. Bøkene Child Labor in the Carolinas og Day Laborers Before Their Time (begge 1909) er de to første i en serie fotografiske dokumentasjoner omkring barnearbeidernes grusomme hverdag. Som fotograf for National Child Labor Committee nedla Hine et stort og viktig arbeid, som etter hvert førte til en lov mot barnearbeid. Arbeidet var langt fra ufarlig, fordi fotografering var forbudt og en trussel mot industrien som ønsket å holde dødeligheten blant barnearbeiderne skjult. Han ble truet med vold og fotograferte derfor ofte under forkledning for å få tilgang til industrianleggene.

Under og etter første verdenskrig arbeidet Hine for Røde Kors, dokumentert i The Children's Burden in Balkan (1919). I 1930 fikk han i oppdrag å dokumentere oppførelsen av Empire State Building, Men at Work (1932). Under depresjonen arbeidet Hine blant annet for Røde Kors og fotograferte fra tørken i sørstatene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg