Leksvikdrakt

Leksvikdrakt
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Leksvikdrakta er skapt av Olga og Inger Gangstad, og ble lansert i 1992. Det er en fritt komponert bunad uten rot i folkedrakttradisjonene i Nord-Trøndelag. Det er derimot floraen i området som har vært inspirasjonskilde for bunadskaperne.

Bunaden lages i både voksenstørrelser og barnestørrelser. Siden oktober 2006 har Leksvikdrakten også blitt laget til menn. Den fåes i samme farger som kvinnedrakten, med valgfri lang bukse eller nikkers. Sølvet til herredrakten i samme stil som sølvet til kvinnedrakten, men uten thulitt.

Det er også utarbeidet en dåpskjole hvor temaer fra Leksvikdrakten går igjen.

Draktdeler

Livkjole

Bunaden har livkjolefasong som er inspirert av andre broderte bunader, og har broderi på både stakk og liv. Livkjolen lages i svart, mørkeblått eller hvitt ullstoff, og det er naturalistiske blomsterbroderier på både stakken og livet. Motivene er blant annet hvitveis, blåveis, tistel og tepperot. Stakken er helfôret.

Belte

Beltet er i samme materiale som livkjolen, og har en brodert bord i ryggen, med et utvalgt blomstermotiv fra stakken.

Skjorte

Det er lagd egen bunadskjorte med nuperellekanter på halskrage og håndlinninger. Den lages i hvitt eller eggeskallfarget bomullsstoff. På skuldrene og ved håndlinningene er det vaffelsøm.

Lomme

Bunaden har løslomme i samme materiale som livkjolen. På framstykket er det brodert noen av blomstene fra stakken. Lomma har metallås og henger i en krok i ei hempe i stakken.

Hodeplagg

Det er lagd et band i samme materiale som livkjolen, med det samme broderiet som bak på beltet.

Ytterplagg

Det er lansert en kep i samme materiale som livkjolen. Den har en lav ståkrage, og holdes sammen med sølvhekter foran.

Understakk og strømper

Stakken er fôret. En anbefaler bomullsstrømper i samme farge som skjorta.

Metall

Olga og Inger Gangstad har også komponert eget sølv til bunaden, og dette produseres av gullsmed Møller i Trondheim. Det er blomstermotiv som har vært utgangspunkt for sølvet også, og i tillegg har det innslag av Leksvik-thulitt. Sølvet består av hekter til livet og spenne til beltet, og videre ei sølvnål til skjorta, og mansjettknapper. Ei større nål festes gjerne på livet. Videre er det lagd kepspenne, ring og ørepynt til bunaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg