Lejre

Artikkelstart

Lejre er en stasjonsby som ligger i Lejre kommuneSjælland i Danmark, ved indre del av Roskilde Fjord. Den har 2411 innbyggere i 2017.

Byen har stor utpendling til Roskilde og København. Den opprinnelige Lejre by kalles i dag Gammel Lejre, mens den nye Lejre er bygget rundt jernbanen.

Historikk og kultur

Lejre-området har vært befolket helt fra eldre steinalder. I jernalderen skal ifølge middelaldersagn og -kvad Lejre ha vært kongesete for Skjoldungeætten, og særlig i slutten av jernalderen midtpunkt for historiske begivenheter: kampen mellom daner og hadbarder, kong Rolv Krakes fall med mer. I området finnes flere store gravhauger, rester av blant annet en 80 meter lang skipssetning og stolpehuller fra en stor hall.

I Lejre ble det i 1964 opprettet et historisk-arkeologisk forsøkssenter for midler fra Carlsbergfondet. Senteret er blitt kjent for sine utviklingsprogrammer for skolene. Her finnes en rekonstruksjon av en jernalderlandsby, og bygninger som viser byggeskikk i historisk tid. Også aktiviteter som demonstrerer gamle håndverk og arbeidsmetoder, forsøk med jernutvinning, keramikkfremstilling og tilvirkning av tekstiler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg