.

Lejre kommune er en kommune på Sjælland i Danmark. Kommunen hadde 28 623 innbyggere i 2022. Kommunesenteret ligger i Kirke Hvalsø. Lejre kommune oppsto ved sammenslåing av Bramsnæs, Hvalsø og Lejre kommuner i 2007. Den hører til Region Sjælland.

Kirke Hvalsø er fjernforstad til København med stor byvekst og utpendling. Sør for byen ligger Bidstrupskogene med Gyldenløveshøj, som lenge var ansett for å være Sjællands høyeste punkt.

Største byer

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Kirke Hvalsø (4294)
  • Lejre (3127)
  • Kirke Hyllinge (2289)
  • Osted (2204)
  • Ejby (1978)

Historikk og kultur

Lejre-området har vært befolket helt fra eldre steinalderen. I jernalderen skal ifølge sagn og kvad fra Lejre ha vært kongesete for Skjoldungeætten, og særlig i slutten av jernalderen midtpunkt for historiske begivenheter: kampen mellom daner og hadbarder, kong Rolv Krakes fall med mer. I området finnes flere store gravhauger, rester av blant annet en 80 meter lang skipssetning og stolpehuller fra en stor hall.

I Lejre ble det i 1964 opprettet et historisk-arkeologisk forsøkssenter for midler fra Carlsbergfondet. Senteret er blitt kjent for sine utviklingsprogrammer for skolene. Her finnes en rekonstruksjon av en jernalderlandsby, og bygninger som viser byggeskikk i historisk tid. Også aktiviteter som demonstrerer gamle håndverk og arbeidsmetoder, forsøk med jernutvinning, keramikkfremstilling og tilvirkning av tekstiler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg