Eidsfjorden er en fjord i Sortland kommune i Nordland. Den skjærer seg fra Vesterålsfjorden nordøstover inn i Langøya. Fjorden er cirka 30 km lang fra Snarset ved overgangen til Vesterålsfjorden til botnen av Bjørndalsfjorden, Eidsfjordens innerste arm som har en nordvestlig retning. I ytre del av Eidsfjorden går grensen mellom og Hadsel kommuner, mens indre del ligger i Sortland; botnen av Bjørndalsfjorden stikker så vidt inn i Øksnes kommune.

Eidsfjordens største dybde er 228 meter mellom Snarset på Langøya og nordvestspissen av Hadseløya; her har fjorden også sin største bredde, 4 km. Bjørndalsfjorden er mellom 800 og 100 meter bred og største dybde 22 meter. Se for øvrig Djupshola.

Eidsfjorden var tidligere en av Norges beste sildefjorder. Det rike feitsildfisket i 1870-årene førte til økonomisk oppsving i Vesterålen og dannelsen av Vesteraalens Dampskibsselskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg