Kvekernes misjonsarbeid

Artikkelstart

Kvekerne, eller vennesamfunnet, har siden starten søkt etter en indre levende tro, uten faste dogmer, uten kirkelige ritualer og prester. Som misjonsbevegelse har kvekersamfunnet virket gjennom en aktiv praktisering av det de troende har sett på som essensen i Bibelen. Siden samfunnet ikke har noen faste læresetninger, kan ulike kvekere trekke ulike slutninger i teologiske spørsmål. Kvekerne ser selv sitt mangfold som åndelig berikende og legger vekt på å være åpen for ulike synspunkter på Bibelens budskap.

Som bevegelse startet kvekersamfunnet i England i 1652. Det har eksistert i Norge siden tidlig på 1800-tallet og ble godkjent som et eget trossamfunn da dissenterloven kom i 1845.

Utbredelse

I Norge er kvekersamfunnet fåtallig og har i 2018 rundt 150 medlemmer. Internasjonalt er det i underkant 400 000 kvekere. De største kvekersamfunnene finnes i Afrika, Nord-Amerika og Storbritannia. Kvekersamfunnet er opptatt av at troen skal føre til engasjement og handling. Historisk har samfunnet engasjert seg i en lang rekke samfunnsspørsmål og har stått sentralt i å bekjempe slaveri, i arbeidet for fred, kampen mot atomvåpen, pasifisme, avholdssak, miljøspørsmål og mot sosial urettferdighet.

Misjonsvirksomhet

Bevegelsens misjonsarbeid er ikke forkynnende. Misjonsarbeidet drives ved å praktisere nestekjærlighet og å engasjere seg i viktige samfunnsspørsmål. Bevegelsen ønsker å legge opp til samfunnskritikk og takhøyden er stor for ulike synspunkter på troen. Det betyr også at den har hatt stor åpenhet for andre trosretninger.

Organisasjonen Kvekerhjelp driver prosjekter i en rekke land og har mottatt støtte av NORAD og Utenriksdepartementet.

Eksterne lenker

Litteratur

 • Angel, Stephen W. og Dandelion, Pink (2015). The Oxford Handbook of Quaker Studies. Oxford: Oxford University Press.
 • Kimball, H. og Kimball, B. (2002). Go into all the World a centennial celebration of Friends in Africa. Richmond: Friends United Press.
 • Kvekersamfunnet i Norge (2018, lest 4/5). Kvekersamfunnet i Norge.http://kveker.org/om-kvekerne/kvekertroen/
 • Kvekersamfunnet i Norge (2004). Råd og spørsmål. Stavanger: Kvekersamfunnet i Norge.
 • Langford, M. J. (1997). The Fairest Island: History of Jamaican Friends. Richmond: Friends United Press.
 • McDaniel, D. og Julie, D. (2009). Fit for freedom not friendship, Quakers, African Americans and the myth of racial justice. Philadelphia: Quaker Press of Friends.
 • Nixon, E. A. (1985). A century of Planting, a history of the American Friends Mission in India. Newberg: Barclay Press.
 • Rasmussen, A.M.B. (1999). A History of the Quaker Movement in Africa. London: British Academic Press.
 • Stansell, R. (2009). Missions by the Spirit, learning from Quaker examples. Newberg: Barclay Press.
 • Tonsing, B. K. (2002). The Quakers in South Africa. Lewinstone: Edwin Mellem Press
 • Welling, Jackalynn Stuckey (2015). Mission. I Angel, Stephen W. og Dandelion, Pink (2015). The Oxford Handbook of Quaker Studies. Oxford: Oxford University Press. Side 306 – 326.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg