Kvamskogen
Kvamskogen har flere alpinanlegg og et godt utbygd nett av turløyper både vinter og sommer.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kvamskogen er et skog- og fjellområde i Vestland fylke, på fjellovergangen på fylkesvei 49 mellom Tysse i Samnanger kommune og Norheimsund i Kvam kommune. Høyeste punkt på fjellovergangen ligger 454 meter over havet. I sørvest når Tveitakvitingen på grensen mellom kommunene Kvam, Samnanger og Bjørnafjorden 1299 meter over havet, og i nordøst Fuglafjellet i Kvam 1334 meter over havet.

Kvamskogen ble tidlig utviklet som et viktig utfartssted for Bergen, særlig i vintersesongen, og området har flere alpinanlegg og et godt utbygd nett av turløyper både vinter og sommer. Her finnes blant annet vandrerhjem, pensjonater og campingplass, men området er først og fremst preget av en omfattende hyttebebyggelse; både firma- og foreningshytter og private hytter.

Tokagjelet ned mot Steinsdalen (se Steinsdalselvi) og Norheimsund er en vill fjellslukt der veien for en stor del er lagt i tunnel.

Navnet er etter kommunen Kvam, av norrønt hvammr, 'dal som kniper seg sammen', brukt om Steinsdalen.

Kart

Kvamskogen
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aadland, Svein Oldervoll: Kvamskogen, 2000, isbn 82-514-0610-2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg