Tor Aulin

Faktaboks

Tor Aulin
Uttale
aulˈin
Født
10. september 1866, Stockholm
Død
1. mars 1914, Saltsjøbaden

Tor Aulin, svensk fiolinist, dirigent og komponist. Aulin studerte fiolin med Johan Lindberg og teori med Conrad Nordqvist ved Musikkonservatoriet i Stockholm 1877–83, deretter fiolin med Emil Sauret og komposition med Philipp Scharwenka i Berlin 1884–86. I 1887 grunnla han den første profesjonelle svenske strykekvartetten, en kvartett som praktisk talt årlig frem til 1912 gjorde landsomfattende turneer i Sverige, noen år også i Danmark og Norge.

Tor Aulin var 1889–1902 konsertmester i Kungliga Hovkapellet, men allerede fra 1900 gikk han mer og mer over til å dirigere. Han var dirigent for Svenska musikerforbundets orkester 1900–1902. Fra 1902 til 1912 dirigerte han Konsertforeningen i Stockholm, en forening han var med på å stifte (se Kungliga Filharmoniska Orkestern), og han dirigerte Gøteborgs orkesterforening 1909–12.

Aulins betydning som komponist kan ikke sies å være betydelig. Mest kjent og berømt er han fiolinkonsert nr. 3 i c-moll som ble uroppført i 1896. Konserten er uten tvil påvirket av Robert Schumann, Johannes Brahms og Max Bruch og fremstår som en av de fineste solokonserter i nordisk musikk fra tiden rundt 1900. C-moll-konserten har virtuose og sentraleuropeiske trekk felles med den ikke like kjente og betydningsfulle fiolinkonsert nr. 2 i a-moll. Et av Aulins mest effekfulle verk er scenemusikken til August Strindbergs ”Mäster Olof” fra 1908. Han har i tillegg komponert en strykekvartett og en sonate for fiolin og klaver i d-moll samt en rekke folkekjære salongstykker, blant annet de kjente ”Fyra akvareller”. I de mindre komposisjonene viser Aulin klare likheter med Edvard Grieg og Emil Sjögren, alle tre komponister som var nære venner. Generelt kan man si at Tor Aulin representerer en mer sentraleuropeisk stil i Norden, i motsetning til de nasjonalromantiske strømninger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg