Kristina Augusta

Faktaboks

Kristina Augusta

Christina Augusta

også kalt Kristina Alexandra eller Maria Alexandra

født:
8. desember 1626, Stockholm, Sverige
død:
19. april 1689, Roma, Italia
fødselsdato kan også ha vært 7. desember
Av .

Kristina Augusta. Dronning av Sverige. Maleri av Sébastien Bourdon, 1652–53. Nationalmuseum, Stockholm.

Av /NTB Scanpix ※.

Kristina Augusta var dronning av Sverige fra 1632 til 1654. Hun var datter av Gustav 2 Adolf og Maria Eleonora. 18 år gammel overtok hun styret etter formynderregjeringen under rikskansler Axel Oxenstierna.

Som dronning søkte Kristina å samle makten i sin hånd, mot riksrådets og adelens ønske. De ikke-adelige stendene støttet henne, og riksrådet måtte gi avkall på den dominerende stilling det hadde fått under formynderstyret. Sveriges kriger og de store krav som utenrikspolitikken stilte, førte landet inn i en økonomisk krise, og kronens inntekter gikk ned, blant annet fordi kongelig jordegods var solgt eller gitt bort til adelige.

Foruten sin håndtering av uten- og innenrikspolitiske utfordringer søkte dronningen å høyne rikets kulturelle nivå gjennom å invitere en lang rekke utenlandske filosofer, forfattere og musikere til Stockholm. Den mest kjente av dem var den franske filosofen René Descartes, som oppholdt seg i Stockholm fra 1649 og døde av lungebetennelse på Stockholms slott året etter. Kontakten med det intellektuelle Europa næret Kristinas lengsel etter å inngå i en større åndelig og intellektuell sammenheng, og 6. juni 1654 gav hun avkall på tronen, bare 28 år gammel. Allerede dagen etter begav hun seg i veg mot sør. Julen 1654 avla hun den katolske trosbekjennelsen i Brüssel, hvor hun så oppholdt seg et års tid.

Kristinas ankomst til Roma i 1655 ble feiret med stor festivitas. At en regent fra et protestantisk land – til like datter av trettiårskrigens store protestantiske hærfører Gustav 2 Adolf – konverterte til katolisismen var en uovertruffen triumf for pavekirken. I Roma ble hennes hoff, med et stort bibliotek, manuskript- og malerisamling, et vitenskapelig og litterært samlingspunkt. Kristina er som en av svært få kvinner gravlagt i Peterskirken.

Kristina ble etterfulgt på tronen av fetteren Karl 10 Gustav.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Englund, Peter: Sølvmasken : en kort biografi om dronning Kristina av Sverige, 2009, isbn 978-82-430-0466-5, Finn boken
  • Stolpe, Sven: Drottning Kristina, 1960-61, 2 b., Finn boken
  • Weibull, Curt: Drottning Christina : studier och forskningar, 1931, Finn boken
  • Åkerman, Susanna: Queen Christina of Sweden and her circle, 1991, isbn 90-04-09310-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg