Kristina Augusta

Faktaboks

Kristina Augusta

Christina Augusta

også kalt Kristina Alexandra eller Maria Alexandra

Født
8. desember 1626, Stockholm, Sverige
Død
19. april 1689, Roma, Italia
fødselsdato kan også ha vært 7. desember
Av .

Kristina Augusta. Dronning av Sverige. Maleri av Sébastien Bourdon, 1652–53. Nationalmuseum, Stockholm.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kristina Augusta var dronning av Sverige fra 1632 til 1654. Hun var datter av Gustav 2 Adolf og Maria Eleonora. 18 år gammel overtok hun styret etter formynderregjeringen under rikskansler Axel Oxenstierna.

Som dronning søkte Kristina å samle makten i sin hånd, mot riksrådets og adelens ønske. De ikke-adelige stendene støttet henne, og riksrådet måtte gi avkall på den dominerende stilling det hadde fått under formynderstyret. Sveriges kriger og de store krav som utenrikspolitikken stilte, førte landet inn i en økonomisk krise, og kronens inntekter gikk ned, blant annet fordi kongelig jordegods var solgt eller gitt bort til adelige.

Foruten sin håndtering av uten- og innenrikspolitiske utfordringer søkte dronningen å høyne rikets kulturelle nivå gjennom å invitere en lang rekke utenlandske filosofer, forfattere og musikere til Stockholm. Den mest kjente av dem var den franske filosofen René Descartes, som oppholdt seg i Stockholm fra 1649 og døde av lungebetennelse på Stockholms slott året etter. Kontakten med det intellektuelle Europa næret Kristinas lengsel etter å inngå i en større åndelig og intellektuell sammenheng, og 6. juni 1654 gav hun avkall på tronen, bare 28 år gammel. Allerede dagen etter begav hun seg i veg mot sør. Julen 1654 avla hun den katolske trosbekjennelsen i Brüssel, hvor hun så oppholdt seg et års tid.

Kristinas ankomst til Roma i 1655 ble feiret med stor festivitas. At en regent fra et protestantisk land – til like datter av trettiårskrigens store protestantiske hærfører Gustav 2 Adolf – konverterte til katolisismen var en uovertruffen triumf for pavekirken. I Roma ble hennes hoff, med et stort bibliotek, manuskript- og malerisamling, et vitenskapelig og litterært samlingspunkt. Kristina er som en av svært få kvinner gravlagt i Peterskirken.

Kristina ble etterfulgt på tronen av fetteren Karl 10 Gustav.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Englund, Peter: Sølvmasken : en kort biografi om dronning Kristina av Sverige, 2009, isbn 978-82-430-0466-5, Finn boken
  • Stolpe, Sven: Drottning Kristina, 1960-61, 2 b., Finn boken
  • Weibull, Curt: Drottning Christina : studier och forskningar, 1931, Finn boken
  • Åkerman, Susanna: Queen Christina of Sweden and her circle, 1991, isbn 90-04-09310-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg