Selangor

Artikkelstart

Selangor er en delstat i Malaysia, på vestkysten av Malayahalvøya. Delstaten omfatter Selangorsletta, som i øst brytes av fjell. Selangor som omkranser de føderale territoriene Kuala Lumpur og Putrajaya, har et areal på 8104 kvadratkilometer med 6 448 400 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
selˈangor

Shah Alam ble delstatens hovedstad i 1978, etter at Kuala Lumpur i 1974 ble et føderalt territorium. Hovedstaden har 740 750 innbyggere (2017).

Delstatens overhode

Selangor et er parlamentarisk konstitusjonelt monarki. Delstatens overhode har tittelen sultan og har sete i havnebyen Klang.

Økonomi og næringsliv

Selangor er den mest utviklede delstaten i Malaysia med det høyeste bruttonasjonalprodukt (BNP) per capita. Tjenesteytende næringer, blant annet turisme, står for 60,1 prosent av BNP. I flere industriområder i Klangdalen fremstilles det blant annet elektroniske produkter, kjemikalier og motorvogner. Jordbruksproduksjonen omfatter blant annet palmeolje, gummi, papaya og bananer.

Delstaten har et godt utbygd jernbane- og veinett. Kuala Lumpur internasjonale flyplass, som er landets største flyplass, er lokalisert i den sørlige delen av delstaten.

Historikk

I 1874 tok Storbritannia kontroll over Selangor, som ble en del av Malaya-føderasjonen i 1948 og i av Malaysia i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg