Krenkerup slott

Krenkerup slott med parken foran.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Krenkerup er et gods og slott i Danmark, Guldborgsund kommune, på nordøstlige Lolland. Godset, som foruten gården Krenkerup består av seks andre hovedgårder, omfatter et totalareal på 40 000 dekar, hvorav 18 000 dekar dyrket mark.

Krenkerup er første gang nevnt på 1300-tallet, da godset tilhørte slekten Gjøe. På 1600-tallet tilhørte det blant annet slektene Rosensparre, Rosenkrantz og Skeel. Ved Jørgen Skeels død i 1695 tilfalt godset hans enke Benedikte Margrethe Brockdorff, som ble gift med greve Christian Ditlev Reventlow. Hun opprettet i 1736 stamhuset Krenkerup, som i 1759 tilfalt deres sønnedatter Juliane Frederikke Christiane Reventlow, gift med statsmannen Karl August fürst von Hardenberg, som antok navnet Hardenberg-Reventlow.

Godsene ble i 1815 omdannet til grevskapet Hardenberg-Reventlow. Dette gikk i arv først til slekten Holck og i 1885 til Lucie, prinsesse av Schönaich-Carolath, som var gift med greve Curt Haugwitz; deres etterkommere antok navnet Haugwitz-Hardenberg-Reventlow. Grevskapet gikk over til fri eiendom i 1924, og godset tilfalt ved den siste lensgreve Haugwitz-Hardenberg-Reventlows død i 1974 hans slektning Gorm Reventlow-Grinling.

Krenkerup slott

Krenkerup slott ligger sørøst for Sakskøbing, er oppført i flere etapper i perioden 1490–1815. Det fremstår i dag som en stor trefløyet bygning i renessansestil med hjørnetårn på øst- og nordfløyen. Slottet rommer store samlinger av møbler, bøker og kunstgjenstander, og er omgitt av en stor park.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg