Kragerø kirke

Kirken troner høyt i Kragerø og ligger med korset to tårn ut mot havnebassenget. Formspråket er meget typisk for nygotiske murkirker fra 1860–1880 årene.

Kragerø kirke
Av /Arfo forlag.
Kragerø kirke
Kragerø kirke
Av /Arfo forlag.

Kragerø kirke er en kirke som ligger i Kragerø sokn i Kragerø kommune. Den er tegnet av arkitekt Georg Andreas Bull, bygget i mur og ble oppført og vigslet i 1870. Kirken er en langkirke, og er et typisk eksempel på en nygotisk bykirke i upusset tegl. Den har vernestatusen «listeført (etter 1850)».

Bakgrunn

Kragerø kirke avløste byens første kirke som var fra 1652. Den var blitt altfor liten etter byens store vekst ved midten av 1800-tallet. Den nye kirken ble oppført på en fjellknaus utenfor den gamle kirkegården, helt ute på pynten mot havnen.

Kirkebygget

Kirken ble tegnet av arkitekt Georg Andreas Bull som selv var med på tomtevalget. Det er en langkirke med smalere og lavere kor. Sakristiene ligger i utbygg på korets sider. I tillegg til klokketårnet i vest har den dessuten tårn på begge sider av koret. De gir bygningen særpreg. Samtidig gir de kirken en tydeligere markering ut mot denne sjøfartsbyens viktige havn enn det lave koret kunne ha klart alene. På sydsiden av klokketårnet tegner det seg et utbygg for trapp til galleriet. Fasadeflatene på skip og tårn er dekorert med lisener og dvergarkader langs gesimsene, mens vinduene er markert med bueslag.

Kirken er en meget tidstypisk nygotisk bykirke i upusset tegl. Den gulfargete stenen fra Sorgenfri teglverk ved Fredrikstad, skiller den imidlertid fra periodens andre teglstenskirker. Den særpregete teglstenen har dessverre ikke vært særlig egnet for klimaet på den utsatte tomten, og har gitt store problemer med fuktighet og frostsprengninger i murverket. Større partier fasadesten er derfor skiftet ut.

Kirkerommet

Kragerø kirke

Ved restaurering i 1996 fjernet man sidegalleriene som var satt inn få år etter innvielsen.

Kragerø kirke
Av /Arfo forlag.
Kragerø kirke

Prekestolen er dekorert med vinranker i løvsagarbeid.

Kragerø kirke
Av /Arfo forlag.

Innvendig åpner skipet seg i en stor treskipet hall med bueslag i lengderetningen mellom søylene. Takkonstruksjonen er forholdsvis enkel der midtskipshimlingen er svakt løftet opp over en synlig kombinasjon av loftsbjelker og hengesøyler. Noen år etter innvielsen måtte man av plasshensyn fylle sideskipene med gallerier nesten helt fram til østveggen, men disse ble fjernet igjen ved en restaurering i 1996. Da ble også de opprinnelige fargene tatt opp igjen med gamle maleteknikken. Kirken oppleves i dag derfor i stor grad som i sin opprinnelige tilstand.

Kirken hadde opprinnelig bare et kors med gotisk detaljering som alterutsmykning. Tidstypisk, nygotisk portalaltertavle ble anskaffet i 1878. Maleriet er en kopi av Korsfestelsen etter den italienske 1600-tallsmaleren Guido Reni, utført av Christen Brun. Guido Renis maleri var blant de mer populære på 1800-tallet, og kopier ble satt opp i mange norske kirker.

Orgelet som ble anskaffet i 1887, er bygget av den tyske orgelbyggeren Albert Hollenbach, som på denne tiden leverte mange orgler i Norge. Etter ombygginger gjennom årene, ble det restaurert tilbake til nesten opprinnelig tilstand i 1994.

Kragerø kirke

Den tidstypiske altertavlen med spissgavlet og søyleflankert portalform rammer inn en kopi etter den italienske barokkmaleren Guido Reni.

Kragerø kirke
Av /Arfo forlag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg