Ole Krag var en norsk offiser og våpenkonstruktør, særlig kjent for å ha konstruert Krag-Jørgensen-geværet sammen med børsemaker Erik Jørgensen.

Krag var direktør for Kongsberg Våpenfabrikk 1880–95, deretter felttøymester til 1902. Han utførte flere vei- og jernbaneanlegg, og var den første som i Norge brukte nitroglyserin til fjellsprengning.

Gjennom hele sin militære karriere var Krag interessert i våpenkonstruksjon. Hans første gevær var et 4 linjers kammerladningsgevær som han lagde i 1868 som kontrolloffisersaspirant ved Kongsberg våpenfabrikk.

I 1876 fikk han antatt forsvarets første magasingevær, som han konstruerte sammen med den svenske sivilingeniør Axel Jacob Petersson, som da var ansatt ved Norges statsbaner.

På 1880-tallet utviklet han flere varianter av Krag-Jørgensen-geværet. Geværet ble en suksess og ble solgt til Danmark i 1889, til USA i 1892 og til Norge i 1894. Til sammen ble det produsert mer en 800 000 geværer av denne typen i de tre landene som tok geværet i bruk.

De siste våpenkonstruksjoner Krag arbeidet med var forskjellige pistoler. Han deltok  i anbudskonkurransen med en pistol av kaliber 11,6 mm da Nagantrevolver M/1893 skulle skiftes ut, men tapte mot Colts modell 1911 som ble lisensprodusert i Norge under navnet Colt M/1914.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.