Ole Krag

Faktaboks

Ole Krag
Ole Herman Johannes Krag
Født
7. april 1837, Vågå
Død
9. desember 1916, Paris
Fra 1890-årene ble det norske forsvaret kraftig rustet opp, blant annet med ny teknologi, og de gamle våpnene ble byttet ut med moderne Krag-Jørgensen. Bildet viser femten norske soldater med Krag-Jørgensen-rifler, cirka 1905. Bildet er antakelig tatt på Vardøhus festning.
Av /Norgeshistorie.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Ole Krag var en norsk offiser og våpenkonstruktør. Han er særlig kjent for å ha konstruert Krag-Jørgensen-geværet sammen med børsemaker Erik Jørgensen.

Karriere

Krag var direktør for Kongsberg Våpenfabrikk fra 1880 til 1895, deretter felttøymester til 1902. Han utførte flere vei- og jernbaneanlegg, og var den første som i Norge brukte nitroglyserin til fjellsprengning.

Gjennom hele sin militære karriere var Krag interessert i våpenkonstruksjon. Hans første gevær var et firelinjers kammerladningsgevær som han lagde i 1868 som kontrolloffisersaspirant ved Kongsberg våpenfabrikk.

I 1876 fikk han antatt forsvarets første magasingevær, som han konstruerte sammen med den svenske sivilingeniøren Axel Jacob Petersson, som da var ansatt ved Norges statsbaner.

På 1880-tallet utviklet han flere varianter av Krag-Jørgensen-geværet. Geværet ble en suksess og ble solgt til Danmark i 1889, til USA i 1892 og til Norge i 1894. Til sammen ble det produsert mer en 800 000 geværer av denne typen i de tre landene som tok geværet i bruk.

De siste våpenkonstruksjoner Krag arbeidet med var forskjellige pistoler. Han deltok i anbudskonkurransen med en pistol av kaliber 11,6-millimeter da Nagantrevolver M/1893 skulle skiftes ut, men tapte mot Colts modell 1911 som ble lisensprodusert i Norge under navnet Colt M/1914.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg