Ole Krag var en norsk offiser og våpenkonstruktør, særlig kjent for å ha konstruert Krag-Jørgensen-geværet sammen med børsemaker Erik Jørgensen.

Krag var direktør for Kongsberg Våpenfabrikk 1880–95, deretter felttøymester til 1902. Han utførte flere vei- og jernbaneanlegg, og var den første som i Norge brukte nitroglyserin til fjellsprengning.

Gjennom hele sin militære karriere var Krag interessert i våpenkonstruksjon. Hans første gevær var et 4 linjers kammerladningsgevær som han lagde i 1868 som kontrolloffisersaspirant ved Kongsberg våpenfabrikk.

I 1876 fikk han antatt forsvarets første magasingevær, som han konstruerte sammen med den svenske sivilingeniør Axel Jacob Petersson, som da var ansatt ved Norges statsbaner.

På 1880-tallet utviklet han flere varianter av Krag-Jørgensen-geværet. Geværet ble en suksess og ble solgt til Danmark i 1889, til USA i 1892 og til Norge i 1894. Til sammen ble det produsert mer en 800 000 geværer av denne typen i de tre landene som tok geværet i bruk.

De siste våpenkonstruksjoner Krag arbeidet med var forskjellige pistoler. Han deltok  i anbudskonkurransen med en pistol av kaliber 11,6 mm da Nagantrevolver M/1893 skulle skiftes ut, men tapte mot Colts modell 1911 som ble lisensprodusert i Norge under navnet Colt M/1914.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.