Faktaboks

Ferdinand Adolf August Heinrich von Zeppelin
greve
Uttale
zˈeppelin
Født
8. juli 1838, Konstanz
Død
8. mars 1917
Ferdinand Adolf August Heinrich von Zeppelin, 1917
Ferdinand Adolf August Heinrich von Zeppelin, 1917
Av /Staatsbibliothek zu Berlin 𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Ferdinand Adolf August Heinrich von Zeppelin var en tysk offiser og luftskipskonstruktør. Han var den første som innså de store, stive luftskipenes muligheter og som utviklet en praktisk brukbar konstruksjon.

Karriere

Von Zeppelin hadde en lang militær karriere, blant annet som observatør for den amerikanske nordstatshæren under den amerikanske borgerkrigen, hvor han han flere ganger fløy i en ballong. Han begynte i 1873 med å konstruere luftskip, og 1891 gikk han av som generalløytnant for å kunne ofre seg helt for sine ideer.

Den første såkalte zeppeliner, LZ-1, var et sigarformet, stivt og styrbart luftskip med en lengde på 128 meter og en diameter på 11,6 meter. LZ-1 fløy første gang 2. juli 1900 med to 11-kilowatts motorer, men det ble hugd opp etter kort tid. Den vellykkede LZ-3, som stod ferdig i 1906, førte til at von Zeppelin fikk offentlig støtte. Han begynte deretter luftskipsbygging i stor skala ved egen fabrikk og gikk i gang med kommersiell luftskipstrafikk. Under første verdenskrig ble et større antall zeppelinere satt inn i kystbevoktningen og bombetokter mot Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg