Faktaboks

Košice

ungarsk Kassa [kaʃa]

tysk Kaschau

Uttale
kˈåʃitse
Elizabeth-domkirken

Košice er Slovakias nest største by. Byen har 226 212 innbyggere. Med forsteder har byen Košice 368 725 innbyggere (begge tallene er fra 2022). Byen ble grunnlagt på midten av 1200-tallet.

Næringsliv

Košice, som ligger i en dal på begge sider av elva Hornád, er et økonomisk senter for landets østlige del. Byen er et viktig trafikknutepunkt med metallurgisk, kjemisk, maskin-, konfeksjons-, næringsmiddel- og annen industri.

Befolkningens sammensetning

Tradisjonelt har Košice vært en kosmopolitisk by. I dag er det slovaker som er i klart flertall, men også ungarere og roma utgjør betydelige minoriteter. Dessuten lever tsjekkere, tyskere, rutenere, ukrainere og jøder her.

Kultur og utdanning

I byen er det teatre for flere språk (slovakisk, ungarsk og romani), operahus, filharmonisk orkester, slovakisk teknisk museum og et østslovakisk galleri med blant annet en utsøkt samling av byens avantgardekunst. Košice er rik på sakrale og verdslige minner fra gotikk, renessanse, barokk, rokokko, klassisisme. Elisabeth (Alžbeta-) domkirken fra 1378–1508 regnes som en av Slovakias vakreste gotiske kirker. Med plass til mer enn 5000 mennesker er den en av de største kirkene i Slovakia. Košice har tre offentlige universiteter.

Košice var europeisk kulturhovedstad i 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg