Klima i Israel

Landskap karakteristisk for store deler av Samaria og Galilea, med rødt jordsmonn og oliventrær. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Israel ligger i den subtropiske klimasonen. Den nordlige halvdelen av landet har middelhavsklima med hete, tørre somrer og milde, fuktige vintrer. Den sørlige halvdelen har svært sparsom nedbør, med steppe- eller ørkenklima. Landet influeres av det subtropiske høytrykksbelte som i middel ligger omkring 30° nordlig bredde, men som forskyves mot nord om sommeren, mot sør om vinteren.

Sommeren er tørketid, med ubetydelig nedbør i mai–september. Middeltemperaturen for juli–august er jevnt over 25–30 °C, men opptil 35 °C i området ved Dødehavet og i ørkenen i sør. Høyere strøk i nord har månedsmidler under 25 °C.

Om vinteren setter vestavindsbeltet sitt preg på været, Middelhavet er da en viktig fuktighetskilde. Vandrende nedbørområder og bygevær fra vest gir mange steder månedsnedbør over 100 mm i desember–februar. Mest faller det i vestvendte fjellskråninger nord i Galilea, minst i skjermede områder lengst øst og sør. Årssummen går opp i 1000 mm i nord, mens ca. 500 mm er typisk for de dyrkede områder. Omkring Dødehavet er det under 100 mm, i Negevørkenen til dels under 50 mm. Middeltemperatur for januar ligger stort sett mellom 10 °C og 15 °C, mens det er litt kjøligere i høyere strøk i nord. Frost og snøfall er sjelden.

Klima

Temperatur Nedbør
VARMESTE MÅNED KALDESTE MÅNED ÅRLIG VÅTESTE MÅNED TØRRESTE MÅNED
Maks. Min. Maks Min.
°C °C °C °C mm mm mm
Elat aug. 40 26 jan. 21 10 30 feb., mars, des. 8 juni–sept. 0
Jerusalem aug. 31 18 jan. 13 5 530 jan., feb. 132 juli, aug. 0
Haifa aug. 32 24 jan. 18 9 665 des. 185 juni–aug. < 3

Temperaturene som oppgis er gjennomsnittlig daglig maksimum og minimum i vedkommende måned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg