Israel ligger i den subtropiske klimasonen. Den nordlige halvdelen av landet har middelhavsklima med hete, tørre somrer og milde, fuktige vintrer. Den sørlige halvdelen har svært sparsom nedbør, med steppe- eller ørkenklima. Landet influeres av det subtropiske høytrykksbelte som i middel ligger omkring 30° n.br., men som forskyves mot nord om sommeren, mot sør om vinteren.

Sommeren er tørketid, med ubetydelig nedbør i mai–september. Middeltemperaturen for juli–august er jevnt over 25–30 °C, men opptil 35 °C i området ved Dødehavet og i ørkenen i sør. Høyere strøk i nord har månedsmidler under 25 °C.

Om vinteren setter vestavindsbeltet sitt preg på været, Middelhavet er da en viktig fuktighetskilde. Vandrende nedbørområder og bygevær fra vest gir mange steder månedsnedbør over 100 mm i desember–februar. Mest faller det i vestvendte fjellskråninger nord i Galilea, minst i skjermede områder lengst øst og sør. Årssummen går opp i 1000 mm i nord, mens ca. 500 mm er typisk for de dyrkede områder. Omkring Dødehavet er det under 100 mm, i Negevørkenen til dels under 50 mm. Middeltemperatur for januar ligger stort sett mellom 10 °C og 15 °C, mens det er litt kjøligere i høyere strøk i nord. Frost og snøfall er sjelden.

Temperatur Nedbør
VARMESTE MÅNED KALDESTE MÅNED ÅRLIG VÅTESTE MÅNED TØRRESTE MÅNED
Maks. Min. Maks Min.
°C °C °C °C mm mm mm
Elat aug. 40 26 jan. 21 10 30 feb., mars, des. 8 juni–sept. 0
Jerusalem aug. 31 18 jan. 13 5 530 jan., feb. 132 juli, aug. 0
Haifa aug. 32 24 jan. 18 9 665 des. 185 juni–aug. < 3

Temperaturene som oppgis er gjennomsnittlig daglig maksimum og minimum i vedkommende måned.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.