Dyreliv i Israel

To klippegrevlinger kviler på ei hylle. Nedenfor dem er det ei latrine, mens det kvite feltet nedover berget er krystallisert urin
Procavia capensis
Faraorotta tilhører snikekattfamilien.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Israels mer enn 100 pattedyr omfatter et stort antall flaggermus (minst 30 arter) og gnagere. Hermonskogmus, en ørkenmus og en ørkenrotte er landets eneste endemiske (stedegne) arter, alle er truede. Klippegrevling, sørhare og villsvin har stor utbredelse. Arabiagaselle er vanligst i nord, dorcasgaselle og nubiasteinbukk i sør. Arabiaoryx, dåhjort og onager (halvesel) ble utryddet på 1900-tallet men gjeninnføres. Løve og gepard er utryddet, leopard, ulv og stripehyene forekommer bare i avsidesliggende strøk. Gullsjakal, rødrev, grevling, ilder, mår og faraorotte (mangust) er mer vanlige rovdyr, i ørkenstrøk også sand-, blandford- og ørkenrev (fennek).

Israel ligger langs den viktige trekkruten fra Øst-Europa og Vest-Asia til Afrika og mer enn 540 fuglearter er observert. Minst en million rovfugler, fordelt på 30 arter, passerer Elat i Akababukten under trekket. Hulasjøen i nord var et av Midtøstens viktige våtmarksområder før den ble drenert på 1950-tallet. Deler av området forsøkes tilbakeført til opprinnelig tilstand og har allerede et rikt fugleliv med dvergskarv, hvitpelikan og mange hegrer.

Det finnes også mer enn 170 hekkende fuglearter. Tyrker-, turtel- og palmedue, topplerke, araberbylbyl og palestinasolfugl er tallrike. Fargerike råkefugler som hærfugl, bieter, beryllbieter, terne- og kastanjeisfugl er vanlige. Vidt utbredte rovfugler omfatter åtselgribb, ørnvåk, haukørn, slangeørn og tårnfalk.

Førti øglearter, blant annet kameleon, gekkoer, firfisler og store arter som tornhaleagam og ørkenvaran. Det finnes også 34 slangearter, hvorav noen få (blant annet palestinaviper) er giftige. Landets sparsomme amfibiefauna (syv til åtte arter) har sammenheng med ødeleggelse av våtmarker. Mer enn 20 000 insektarter er identifisert. Skorpioner er vanlige.

Av ferskvannsfisk forekommer 36 arter naturlig, ytterligere tolv er innført. Fra kystfarvann i Middelhavet kjennes 410 fisker. Korallrevene ved Elat yrer av liv: 1270 fiskearter (fordelt på 157 familier), flere hundre koraller og 1120 bløtdyr. Området får ofte besøk av dugong (sjøku) og delfiner samt havskilpadden ekte karett som yngler her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg