Kløvkompaniet

Artikkelstart

Kløvkompaniet var en avdeling som inngikk i Brigaden i Nord-Norge, og som var forlagt i Maukstadmoen leir i Skjold garnison i Troms. Kompaniet var ansvarlig for hestetjenesten i Brigaden, til det ble nedlagt i 1984.

Etablering

Da Brigaden i Nord-Norge (Brig N) ble etablert i 1953 inngikk et stående kløvkompani i oppsetningen. Kompaniet ble først satt opp på Starum i 1954. Etter en kort mellomstasjonering på Rinnleiret i Trøndelag ble det overført til Nord-Norge i oktober 1955, med standkvarter på Maukstadmoen.

Kompaniet var på 128 mann og 124 hester, fordelt på ni kløvlag, hvert med 12 mann og ni hester. Hesterasene var fordel mellom Vestlandshest (fjording) og Østlandshest (dølahest)

Kløvkompaniet var en ren transportavdeling. Lasten ble framført enten på kløv eller slede. Operativt kunne kompaniet, helt eller delvis, underlegges en infanteribataljon som transportstøtte. Det kunne også brukes som en transportavdeling på en framføringsakse eller forsyniningslinje gjennom veiløst terreng. Dette ble ikke minst vist under felttoget i Nord-Norge og kampene om Narvik, våren 1940.

Kløvkompaniet/Brig N overtok utdanningsavdelingen da denne funksjonen opphørte på Starum, som følge av stortingsvedtak i 1966.

Avvikling

Motoriseringen av Hæren gjorde hester gradvis operativt overflødig, særlig fra 1960-tallet. Forsvarssjefen foreslo å avvikle hestetjenesten i 1973, men Stortingets forsvarskomité framholdt ringvirkningene dette ville ha for det sivile samfunn, og videreførte tjenesten.

Hestetjenesten ble avviklet med virkning fra 1. januar 1985. Dermed ble også Kløvkompaniet, som da inngikk i Troms landforsvar (TLF), nedlagt – med unntak av et element som skulle ta vare på hester og utstyr, så vel som seks mobiliseringskompanier. Systemet med kvarterhester i Hæren hadde da vært i bruk siden 1663.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg