Skjold leir

Av .

Artikkelstart

Skjold leir er en militær garnison i Øverbygd i Målselvdalen i Troms. Leiren er oppført i perioden 1953 til 1956. Den tidligere Skjold garnison omfattet to leire: Holmen og Maukstadmoen. Etter at førstenevnte ble avhendet, brukes Skjold leir som benevnelse på området som inkluderer Maukstadmoen.

I 1998 ble Skjold, i likhet med Heggelia og Setermoen, selvstendige garnisoner underlagt sjette divisjon. Fra 2006 er garnisonsbegrepet ikke brukt, og erstattet av Skjold leir. Bare Skjold benyttes gjerne som en felles betegnelse for området, som inkluderer de to gamle leirene Holmen (Storholmen) og Maukstadmoen. Leiren forvaltes av etaten Forsvarsbygg.

Begrunnelsen for å legge en helt ny garnison til Øverbygd var operativ, for å dekke tilgangen til Målselvdalen fra nord og øst. Brigaden hadde for øvrig sin tyngste tilstedeværelse på den gamle ekserserplassen Setermoen i Bardu.

Historikk

Leirområdet ble etablert som del av gjenoppbyggingen av Hæren etter andre verdenskrig. Her spilte Brigaden i Nord-Norge en vesentlig rolle. Den ble opprettet i forlengelsen av at Tysklandsbrigaden ble avviklet i 1953, og videreført som Brigade Nord. Dette førte til behov for ny og utvidet infrastruktur i brigadens kjerneområde i indre Troms. Byggingen av Maukstadmoen begynte således i 1953, og sto i hovedsak ferdig i 1956. Også Holmen leir ble påbegynt i 1953, og fullført i 1955. De første styrkene ble overført til garnisonen i 1955.

Holmen leir ble, som følge av nedbyggingen av Hæren tidlig på 2000-tallet, nedlagt som militær avdeling og solgt til Målselv kommune. Deretter har filmselskapet FilmCamp hatt tilhold her. Ingeninørbataljonen ble da samlokalisert med andre bataljon på Maukstadmoen.

Maukstadmoen var, og er, en av de større militærleirene i Nord-Norge, med seks kaserner, administrasjons- og driftsbygninger. Kasernene ble gitt navn etter leirene rekruttene kom fra, så som Evne, Heistad og Sannan. De ble oppført i en enhetlig arkitektonisk stil og har fredningsstatus fordi bygningene – de såkalte Skjold-kasernene – i leiren har en utforming som er karakteristisk for perioden. Som følge av oppgradering av leiren i nyere tid er opprinnelig kalkslammet fasade med tilsatt gulfarge tilbakeført. Også de to eldste bygningene i Holmen leir er bevaringsverdige.

Den første militære bebyggelse på Skjold kom allerede i 1944. Da oppførte de tyske okkupasjonsstyrkene en sykeleir, med brakker, depoter og garasjer, her. Leiren fikk særlig betydning i forbindelse med den tyske tilbaketrekkingen fra Finnmark og Nord-Finland.

Hovedkvarter

I Maukstadmoen på Skjold er Hærens andre bataljon og hovestyrken til Ingeniørbataljonen forlagt med hovedkvarter, hovedstyrke og støttefunksjoner. Begge tilhører Brigade Nord.

Også Skjold tekniske verksted, som tilhører Forsvars logistikkorganisasjon (FLO), og Trenregimentet (til 2021: Operasjonsstøtteavdelingen) til Hæren holder til i Skjold leir.

Siden 2020 har det nederlandske marineinfanteriet etablert seg på Skjold for sin årlige vintertrening. Leiren som er oppført for dem inngår i Alliert treningssenter.

Avdelingene i Skjold leir bruker særlig Mauken og Blåtind skyte- og øvingsfelt som trenings- og øvingsområde.

Tidligere fantes Kløvkompaniet i Brigade Nord også her. Det samme gjorde en motorisert oppklaringseskadron.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg