Karakter er i vid betydning det samme som personlighet. I snevrere betydning er det personens individuelle og typiske væremåte, spesielt de sider ved personligheten som reflekterer motiver og deres utforming (karakter i motsetning til intelligens og temperament).

Faktaboks

Uttale
karaktˈer
Etymologi
av gresk ‘kjennemerke’

Begrepet blir også ofte brukt i en moralsk vurderende betydning. Man sikter da særlig til de egenskaper som har med selvstendighet, vilje og evne til selvkontroll å gjøre (jamfør uttrykk som «karakterstyrke» og «karakterløshet»).

Begrepet karakter står særlig sentralt i tysk og psykoanalytisk influert psykologi (jamfør karakterologi, karakteranalyse, karakternevrose), i anglo-amerikansk språkbruk faller det inn under personlighetspsykologien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Mustafa Al-Saedy

Hva er Karakter Professor? Er det miljøbetinget og beskrivende som jeg leste? Hva er det?

Mvh
Mustafa Al-Saedy

skrev Leif Edward Ottesen Kennair

Karakter, slik det benyttes i psykologien som begrep, er egentlig bare et annet ord på personlighet. Personligheten er et resultat av både arv og miljø.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg