Khiva er en oaseby i Usbekistan, i en stor oase på vestsiden av elven Amu-Darja. Byen hadde i 2005 50 800 innbyggere. Hovednæringene i Khiva er bomulls- og metallindustri, teppefremstilling og turisme. Byen er mest kjent for sin godt bevarte gamleby Itchan Kala. 

Khiva ble først nevn av den greske historieskriveren Herodot, som levde på 400-tallet f.kr. På 1100-tallet var den hovedstad i et mektig rike, Khoresm, gr. Khorasmia. I årene 1220–1505 befant Khiva seg under mongolene, men ble i cirka 1500 gjort til hovedstad i det usbekiske khanatet Khiva. Russiske erobringshærer ble tilintetgjort 1717 og 1839, men russerne inntok Khiva nok en gang i 1873. Landet nord for Amu-Darja ble innlemmet i Russland og resten av khanatet gjort til russisk protektorat. I 1920 ble dette omdannet til sovjetrepublikken Khoresm og 1924 delt mellom Usbekistan og Turkmenistan

Khivas gamleby Itchan Kalan er omgitt av en ti meter høy mur, og pleide å være siste stoppsted for handelsmenn langs den gamle Silkeveien før de krysset ørkenen til Persia. UNESCO satte byens historiske sentrum på en liste over verdens kultur- og naturarv i 1990.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.