Khiva

Khiva er en oaseby i Usbekistan, i en stor oase på vestsiden av elven Amu-Darja. Byen hadde i 2005 50 800 innbyggere. Hovednæringene i Khiva er bomulls- og metallindustri, teppefremstilling og turisme. Byen er mest kjent for sin godt bevarte gamleby Itchan Kala.

Faktaboks

uttale:
khivˈa
også kjent som:
usbekisk Hiva
Chiwa

Historie

Khiva ble først nevn av den greske historieskriveren Herodot, som levde på 400-tallet f.kr. På 1100-tallet var den hovedstad i et mektig rike, Khoresm, gr. Khorasmia. I årene 1220–1505 befant Khiva seg under mongolene, men ble i cirka 1500 gjort til hovedstad i det usbekiske khanatet Khiva. Russiske erobringshærer ble tilintetgjort 1717 og 1839, men russerne inntok Khiva nok en gang i 1873. Landet nord for Amu-Darja ble innlemmet i Russland og resten av khanatet gjort til russisk protektorat. I 1920 ble dette omdannet til sovjetrepublikken Khoresm og 1924 delt mellom Usbekistan og Turkmenistan.

Khivas gamleby Itchan Kalan er omgitt av en ti meter høy mur, og pleide å være siste stoppsted for handelsmenn langs den gamle Silkeveien før de krysset ørkenen til Persia. UNESCO satte byens historiske sentrum på en liste over verdens kultur- og naturarv i 1990.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg