Faktaboks

Khiva
Xiva, Hiva, Chiwa
Uttale
khivˈa
Khiva
Khivas historiske sentrum, Itchan Kala.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Khiva er en oaseby i Usbekistan, i en stor oase på vestsiden av elven Amu-Darja. Byen har 93 400 innbyggere (2021).

Hovednæringene i Khiva er bomulls- og metallindustri, teppefremstilling og turisme. Byen er mest kjent for sin godt bevarte gamleby Itchan Kala.

Historie

Khiva ble først nevn av den greske historieskriveren Herodot, som levde på 400-tallet fvt. På 1100-tallet var den hovedstad i et mektig rike, Khoresm, gresk Khorasmia. I årene 1220–1505 befant Khiva seg under Mongolriket, men ble i cirka 1500 gjort til hovedstad i det usbekiske khanatet Khiva.

Russiske erobringshærer ble tilintetgjort i 1717 og 1839, men russerne inntok Khiva nok en gang i 1873. Landet nord for Amu-Darja ble innlemmet i Russland og resten av khanatet gjort til russisk protektorat. I 1920 ble dette omdannet til sovjetrepublikken Khoresm og 1924 delt mellom Usbekistan og Turkmenistan.

Khivas gamleby Itchan Kalan er omgitt av en ti meter høy mur, og pleide å være siste stoppested for handelsmenn langs den gamle Silkeveien før de krysset ørkenen til Persia.

UNESCO satte byens historiske sentrum på sin verdensarvliste i 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg