Faktaboks

Ken Follett

Kenneth Martin Follett

Uttale
fˈålət
Født
5. juni 1949, Cardiff, Storbritannia
Ken Follett

Ken Follett med sin bok.

Ken Follett er en britisk forfatter, mest kjent for spionromaner, thrillere og historiske romaner. Han har gitt ut nærmere 50 bøker og har oppnådd en enorm popularitet verden over. Mange av bøkene har vært internasjonale bestselgere etter at han fikk et voldsomt gjennomslag med Eye of the Needle (1978, norsk oversettelse Nålen i 1979).

Bakgrunn

Kenneth Martin Follett ble født i Cardiff i Wales, men familien flyttet til London da han var ti år, og han fikk sin skolegang der. I 1967 begynte han å studere filosofi ved University College London og avsluttet studiene i 1970. I mellomtiden hadde han giftet seg i 1968 og fått en sønn samme år.

Han gjennomførte et kortvarig kurs i journalistikk og begynte som journalistlærling i en avis i Cardiff. Det ble han i tre år før han vendte tilbake til London og tok arbeid som allround-journalist i The Evening News. Der ble han til slutten av 1970-tallet da han gikk over til bokbransjen i det lille forlaget Everest Books. I mellomtiden var han blitt far til en datter, i et ekteskap som tok slutt i 1985.

1985 giftet han seg på nytt med en kvinne han hadde møtt gjennom sitt politiske engasjement for det britiske arbeiderpartiet, Labour. Hun ble senere valgt inn i parlamentet flere ganger, for samme parti, mens Follett selv alltid har støttet partiet med større donasjoner til valgkamper.

Han har vært medlem i en rekke akademier og organisasjoner som arbeider for lesning og skriving, og har mottatt en rekke belønninger og æresbevisninger for ulike sider av sitt forfatterskap. Han er også æresdoktor ved en rekke universiteter.

Forfatterskap

Follett begynte å skrive romaner i fritiden fra arbeidet som journalist og ga ut flere bøker før han slo gjennom for alvor. Ingen av bøkene før Eye of the Needle fikk særlig oppmerksomhet, men da gjennomslaget først kom, var det helt enormt: Eye of the Needle solgte mer enn 10 millioner eksemplarer. Forfatteren var med ett både velstående og berømt. Det kunne ha vært vanskelig å følge opp en slik suksess, men Follett lyktes i uvanlig grad i en serie spionbøker, spenningsromaner, og – til overraskelse for mange – seriøse og grundige og medrivende historiske romaner. De bøkene som solgte best og virkelig etablerte ham som thriller-forfatter, var alle spionromaner: Eye of the Needle (1978), Triple (1979), The Key to Rebecca (1980), The Man from St. Petersburg (1982) og Lie Down with Lions (1986). Flere av bøkene som fulgte, var like mye historiske romaner som thrillere. Det gjelder for eksempel Night Over Water (1991) og A Place Called Freedom (1995).

Eye of the Needle var lagt til andre verdenskrig og faren for at de alliertes planer kunne bli avslørt av tyskerne. Med Jackdaws (2001) og Hornet Flight (2002) vendte Follett tilbake til krigens dager.

Kingsbridgeserien

Han hadde andre talenter som overrasket leserne da romanen The Pillars of Earth kom ut i 1989. Den handler om byggingen av en katedral i den lille engelske landsbyen Kingsbridge på 1100-tallet og har solgt i flere titalls millioner eksemplarer verden over. Romanen ble fulgt opp i 2007 med World Without End og i 2017 med A Column of Fire. Handlingen i disse bøkene forflytter seg flere hundre år fremover i tid, før Follett skrev en bok som foregår før den første i serien og er lagt til cirka år 1000 – The Evening and the Morning (2020).

Århundretrilogien

Mens Kingbridge-serien beveget seg med sprang på flere hundre år fra 1000-tallet, er bøkene i den såkalte «Århundretrilogien» et forsøk på å fange inn så mye som mulig av det som endret verden og livet blant menneskene gjennom det 20. hundreåret. Ikke minst blir fremveksten av arbeiderklassens politiske innflytelse og makt viktig. Men de store krigene er selvsagt avgjørende og helt sentrale i de to første bøkene: Fall of Giants (2010) og Winter of the World (2012). Edge of Eternity (2014) følger flere familier gjennom siste halvdel av århundret.

Ken Folletts bøker har gjentatte ganger vært på toppen av listene over mestselgende bøker både i England og USA, men enkelte bøker har også toppet listene i land som Tyskland og Italia. De fleste bøkene er også oversatt til norsk og har solgt godt over en million eksemplarer.

Filmatiseringer

Relativt få av Follets bøker er blitt filmatisert, men Eye of the Needle med Donald Sutherland i hovedrollen, er et eksempel på en vellykket filmatisering. Et mindre antall bøker er blitt til TV-serier, blant annet The Key to Rebecca og The Pillars of the Earth.

Utgivelser (utvalg)

Kingsbridge-serien

 • The Pillars of Earth (Stormenes tid, 1989)
 • World Without End (I all evighet, 2007)
 • A Column of Fire (Den evige ilden, 2017)
 • The Evening and the Morning (Aftentid og morgengry, 2020)

Århundre-trilogien

 • Fall of Giants (Kjempenes fall, 2010)
 • Winter of the World (Vinter over verden, 2012)
 • Edge of Eternity (På grensen til evigheten, 2014)

Enkeltstående romaner

 • Eye of the Needle (Nålen, 1978)
 • Triple (Trippel, 1979)
 • The Key to Rebecca (Rebecca-koden, 1980)
 • The Man from St. Petersburg (Mannen fra St.Petersburg, 1982)
 • Lie Down With Lions (Løvenes kamp, 1985)
 • A Place Called Freedom (Der frihet rår, 1995)
 • Code to Zero (Nedtelling mot null, 2000)
 • Hornet Flight (Fluktens vinger, 2002)
 • Whiteout (Hvitt på hvitt, 2004)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg