Kamina-basen

Kamina-basen, militærbase ved Lubumbashi (tidl. Elisabethville) i Katanga-provinsen, Kongo, etablert av den belgiske kolonimakten etter den andre verdenskrig. Opprinnelig hadde basen to hovedformål: Den inngikk i NATOs forsvarsplanlegging for det sentrale og sørlige Afrika, og den inngikk i belgisk beredskapsplanlegging som en mulig eksilhovestad ved en eventuell ny okkupasjon av Belgia.

Ved Kongos selvstendighet 1960 beholdt Belgia kontroll med flybasen, etter avtale med kongolesiske myndigheter, og brukte den ved innsetting av belgiske styrker under intervensjonen som fulgte urolighetene i kjølvannet av selvstendigheten. Da Katanga løsrev seg fra Kongo i juli, ble basen overtatt av FN-styrken (Opération des Nations Unies au Congo, ONUC), før den ble overlevert Kongos regjering da ONUC ble trukket ut 1964. Det var blant annet norsk militærpoliti-personell stasjonert ved basen. Etter krigen ble Kamina blant annet brukt av belgiske, franske og marokkanske intervensjonsstyrker under opprøret i Shaba 1978. USA benyttet basen for å forsyne sine allierte i Angola med våpen.

Kamina var opprinnelig et stort kompleks bestående av to baser, og strakte seg over et område på omlag 500 km2, dimensjonert for 60.000 personer. Kamina er fortsatt en militær flyplass (KNM).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg