UNITA er et angolansk politisk parti, tidligere frigjøringsbevegelse og opprørsgruppe. UNITA ble grunnlagt som frigjøringsbevegelse i 1964. Bevegelsen/partiet ble ledet av Jonas Savimbi (1934–2002) fra starten til han ble drept i kamp i 2002. Etter selvstendigheten fra Portugal i 1975 brøt det ut borgerkrig mellom tre tidligere frigjøringsbevegelser. De to hovedmotstanderne ble UNITA og regjeringspartiet fra selvstendigheten, MPLA, mens den eldste uavhengighetsbevegelsen, FNLA, ble militært utradert i 1976.

Under borgerkrigens første del (1975-1991) mottok UNITA omfattende støtte særlig fra Sør-Afrika, USA og Zaïre (i dag kalt Den Demokratiske Republikken Kongo), inkludert direkte militær støtte i form av våpen fra USA og sørafrikanske invasjoner av det sørlige Angola (regjeringsstyrkene mottok støtte fra særlig Sovjetunionen og Cuba).

Etter fredsavtalen i 1991 ble UNITA godkjent som politisk parti og deltok i valget året etter, der det fikk vel 34 % av stemmene. UNITA aksepterte ikke valgresultatet, og krigen med MPLA-regjeringen blusset opp igjen.

Under borgerkrigens andre fase (1993-2002) finansierte UNITA sin krigføring gjennom å kontrollere diamantrike områder og hemmelig eksport av diamanter. På sitt meste hadde UNITA over 100,000 mann under våpen, og fungerte som en regulær hær. I tillegg organiserte UNITA en sivil administrasjon i deler av områdene de kontrollerte militært, inkludert utdannings- og helsetjenester.

Etter Savimbis død i februar 2002 inngikk UNITA våpenhvileavtale med den angolanske regjeringen, noe som endte den 27 år lange borgerkrigen. UNITAs militære organisasjon ble oppløst, og bevegelsen har deretter fortsatt som politisk parti, siden 2003 ledet av Isaias Samakuva.

UNITA fortsatte å være det største opposisjonspartiet i Angola, også etter krigens slutt. Ved parlamentsvalgene oppnådde Unita 10% av stemmene i 2008, 18% i 2012 og 27% i 2017. UNITA har tradisjonelt hatt sin største støtte i de folkerike områdene i det sentrale og sørlige Angola. I Angola har MPLA partiet dominert både stat, økonomi og samfunn siden uavhengigheten i 1975, og har stengt UNITA og andre opposisjonspartier ute fra landets utøvende maktapparat – med unntak av en periode fra 1997-2008 da en av UNITAs fraksjoner deltok i en samlingsregjering under total kontroll av president José Eduardo dos Santos.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.