Folketallet i Angola ble i 2003 beregnet til 10,76 millioner og årlig befolkningsvekst er beregnet til 3,2 % (1991–2001). Befolkningen er delt i ca. 120 forskjellige bantufolk, hvorav ovimbundu (37 %) og mbundu (kimbundu, 25 %) er de største. Etnisk tilhørighet har spilt en betydelig rolle i krigen, hvor særlig UNITA har skaffet seg en basis i og oppslutning fra ovimbundufolket. MPLA har forsøkt å bygge bro over de etniske motsetningene, men har selv til dels sin base hos mbundufolket i og rundt Luanda. Før frigjøringen i 1975 fantes det omkring 300 000 europeere, vesentlig portugisere. Det store flertallet av disse forlot landet umiddelbart etter selvstendigheten.

Hovedtyngden av befolkningen bor i kystområdene samt på Bíe-platået. Tradisjonelt bor det store flertallet av befolkningen på landsbygda (ca. 80 %), men som en følge av krigshandlingene var det en sterk forflytning inn til de største byene i 1980- og 1990-årene. I siste del av 1990-årene bodde ca. 40 % av befolkningen i byer. Mange angolanere lever som flyktninger i eget land og ca. 300 000 flyktninger utenfor landets grenser, de fleste i Kongo (tidl. Zaïre) og Zambia, men en del også i Nambia. Borgerkrigen gjorde Angola til et av verdens dårligst stilte land med hensyn til levekår. Mat- og vannforsyningen er mer eller mindre brutt sammen i store deler av landet, og situasjonen er katastrofal for svært mange mennesker. Spedbarnsdødeligheten er svært høy, og ca. 350 000 lever med HIV-smitte. Forventet levealder er nå under 40 år både for menn og kvinner. Et alvorlig problem for befolkningen er de anslagsvis 10 mill. minene som er spredt utover landet. Svært mange mennesker har fått amputert ett eller flere lemmer.

Offisielt språk er portugisisk. Befolkningens morsmål er ulike bantuspråk.

Ca. 50 % av befolkningen i Angola er katolikker. Det finnes omkring 15 % protestanter. Resten av befolkningen er tilknyttet forskjellige tradisjonelle etniske religioner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.