Faktaboks

Kailash Satyarthi
Født
11. januar 1954, Vidisha, Madhya Pradesh i India.
Kailash Satyarthi

Kailash Satyarthi har vært aktiv i den indiske kampanjen mot barnearbeid siden 1990-tallet.

Av /Agência Senado.
Lisens: CC BY NC 2.0
Lundestad, Yousafzai, Satyarthi, Jagland
Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi i Oslo under fredsprisutdelingen i 2014. Geir Lundestad til venstre og Thorbjørn Jagland til høyre.
Lundestad, Yousafzai, Satyarthi, Jagland
Av /NTB.

Kailash Satyarthi er en indisk menneskerettighetsforkjemper som i flere tiår har kjempet mot barneslaveri. Han ble tildelt Nobels fredspris i 2014.

Satyarthi ble født i Vidisha i Madhya Pradesh i India og er utdannet elektroingeniør. I 1980 ble han generalsekretær for Bonded Labour Liberation Front, og i 1989 stiftet han «Den sørasiatiske allianse mot barneslaveri». I 1998 organiserte Satyarthi «Den globale marsjen mot barnearbeid» med deltakere fra over 140 land. Marsjen førte til at ILO startet arbeidet med en ny konvensjon som forbød alt farlig barnearbeid.

Satyarthi framholder at barnearbeid er et menneskerettighetsspørsmål. Han slår fast at barnearbeid fører til at fattigdom, arbeidsledighet, analfabetisme, befolkningseksplosjon og til at mange andre sosiale onder opprettholdes. Sathyarthi har også spilt en viktig rolle i å knytte kampen mot barnearbeid sammen med innsatsen for å oppnå utdanning for alle.

I 2014 ble Satyarthi tildelt Nobels fredspris, sammen med Malala Yousafzai.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg