Faktaboks

Malala Yousafzai
Født
12. juli 1997, Mingora, Pakistan
Malala Yousafzai
Foto fra 2015.
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai, den gang 16 år, taler på Verdensbankens årsmøte 11. oktober 2013 i Washington DC. Yousafzai er blitt verdenskjent for sin kamp for jenters rett til utdanning. I oktober 2012 ble hun ble skutt i hodet av Taliban da hun var tilbake fra skolen på en buss.
Av /World Bank.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Malala Yousafzai er en pakistansk politisk aktivist som vokste opp i Swat-distriktet nordvest i Pakistan. Yousafzai er internasjonalt kjent for sitt arbeid for jenters rett til utdannelse.

Malala Yousafzai ble tildelt Nobels fredspris i 2014, som yngste prisvinner noensinne. Hun ble tildelt prisen sammen med den indiske aktivisten Kailash Satyarthi.

Politisk virke

Malala Yousafzai var skoleelev da hun ble kjent som blogger i 2009, med en dagbok skrevet anonymt for BBCs urdu-utgave. Gjennom dagboken formidlet hun kritisk informasjon om det å leve under Taliban, som hadde overtatt kontrollen i deler av Swat, et område i den nordlige delen av Pakistan.

I 2011 ble Malala tildelt Nasjonal ungdomsfredspris, Pakistans første fredspris, for sitt arbeid for jenters rett til utdanning i hjembyen Mingora i Swat-dalen der Taliban-regimet hadde forbudt jenter å gå på skole.Nå har prisen fått navnet Nasjonal Malala-fredspris. Samme år ble hun nominert til den internasjonale barnefredsprisen av KidsRights Foundation (barnerettighetsstiftelsen) i Amsterdam.

I oktober 2012 gjorde medlemmer av Taliban anslag mot skolebussen som Malala benyttet, og hun og flere av skolevenninnene ble påført skuddskader i hode og nakke. Særlig alvorlig var tilstanden for Malala, som etter lokal behandling ble fløyet til videre behandling i Birmingham i England, hvor hun også ble innvilget oppholdstillatelse.

Etter flere operasjoner ble Malala Yousafzai restituert, og i økende grad fremsto hun som en ung, modig røst mot Talibans kamp mot skolegang for jenter og kvinner. Hennes budskap om ikkevold, forsoning, utdanning og gjensidig respekt imponerte mange, og særlig hennes tale til FNs generalforsamling i New York, på hennes 16. fødselsdag 12. juli 2013, gjorde sterkt inntrykk. Hovedtemaet for hennes tale var barns rett til utdanning.

Som ledd i lanseringen av sin bok «I Am Malala», skrevet i samarbeid med journalisten Christina Lamb, besøkte hun blant annet Norge. Boken la grunnlaget for dokumentarfilmen «He named me Malala», som foruten å vie hennes kampsaker stor oppmerksomhet, belyser hennes forhold til sin far. Filmen ble fra høsten 2015 vist verden over.

Anerkjennelse

Lundestad, Yousafzai, Satyarthi, Jagland
Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi i Oslo under fredsprisutdelingen i 2014. Geir Lundestad til venstre og Thorbjørn Jagland til høyre.
Lundestad, Yousafzai, Satyarthi, Jagland
Av /NTB.

Yousafzai har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid for menneskerettigheter. I 2013 ble hun tildelt EU-parlamentets Sakharov-pris, og hun ble kåret av Time Magazine som en av de mest innflytelsesrike personene i verden.

I 2014 ble hun, sammen med den indiske barnerettighetsaktivisten Kailash Satyarthi, tildelt Nobels fredspris. I begrunnelsen sa komiteen blant annet: «Malala Yousafzai har, tross sin unge alder, allerede i flere år kjempet for jenters rett til utdannelse og har ved sitt eksempel vist at også barn og unge kan bidra til å bedre sin egen situasjon. Hun har gjort dette under de mest farefulle omstendigheter. Gjennom sin heltemodige kamp er hun blitt en ledende stemme for jenters rett til utdannelse.»

Utgivelser

  • Yousafzai, Malala og Christina Lamb (medforfatter), 2014. Jeg er Malala: jenta som kjempet for retten til skolegang, og ble skutt av Taliban. Cappelen Damm

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg