Jostein Flo

Faktaboks

Jostein Flo
Født
3. oktober 1964
Jostein Flo var sentral på det norske herrelandslaget i fotball under storhetstiden på 1990-tallet, særlig som mottaker av den berømte «Flo-pasningen» som landslagstrener Egil Olsen baserte sin effektive gjennombruddsstil på. Her er Flo i aksjon under VM-kvalifiseringskampen mot Sveits på Ullevaal Stadion 10. september 1997, der Norge vant 5–0.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Jostein Flo er en norsk, tidligere fotballspiller, spiss, senere sportssjef i Strømsgodset, som blant annet var innbytter på det norske landslaget, da Norge slo Brasil 2–1 i VM i Frankrike i 1998. Fysisk sterke Flos inntreden i det 79. minutt skapte øyeblikkelig kaos i det brasilianske forsvarsverket og var en sterkt medvirkende årsak til at Norge vant kampen.

Fakta

  • A-landskamper: 53 landskamper (1987–2000). Antall mål: 11
  • Klubber: Stryn, Molde, Lierse (Belgia), Sogndal, Sheffield United (England) og Strømsgodset. Ungdomsklubb: Stryn

Spillestil

Jostein Flo var en høyreist kraftspiss med god spenst som scoret mange mål med hodet og som fikk en pasning oppkalt etter seg, flopasningen.

Karriere

Flo spilte en sentral rolle da Norge kvalifiserte seg til VM-sluttspillene i 1994 og 1998. På landslaget ble han av Drillo vanligvis plassert på kanten for å heade diagonalpasninger fra back på motsatt side inn i feltet, noe som fikk tilnavnet flopasning.

Jostein Flo er bror til Tore André Flo og fetter til Håvard Flo.

Etter karrieren, fra 2004, har Flo blant annet vært daglig leder, senere sportssjef i Strømsgodset.

Meritter på landslaget

Flo spilte alle de tre kampene i sluttspillet i i USA i 1994 og var innbytter i den siste kampen under VM i Frankrike i 1998, der Norge slo Brasil 2–1 og tok seg til åttedelsfinale. I åttedelsfinalen tapte Norge 0–1 for Italia.

Personlige meritter

Jostein Flo ble kåret til Årets spiller av de norske sportsjournalistene i 1993 og kåret til Årets spiss på VG-børsen i 1997 og 1998. Som ung var han også en habil høydehopper med personlig rekord på 2,07.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Inge Fænn: Flo united: et norsk fotballeventyr om fotballfamilien Flo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg