Faktaboks

Joséphine
Joséphine de Beauharnais. Opprinnelig Marie Rose Joséphine Tascher de la Pagerie.
Uttale
ʒåzefˈin
Født
23. juni 1763
Død
29. mai 1814
Familie

Eugène de Beauharnais (sønn), Hortese de Beauharnais (datter), Napoleon 3. (barnebarn)

Joséphine
Joséphine
Joséphine
Av .

Joséphine de Beauharnais var Napoleon Bonapartes første kone og ble kronet til fransk keiserinne i 1804. De skilte seg i 1809 fordi Joséphine ikke kunne føde ham en arving. Hun er kjent for sitt turbulente og lidenskapelige forhold til Napoleon og sin lidenskap for hage og mote.

Oppvekst

Joséphine, døpt Marie-Joseph-Rose, ble født på Martinique. Hun vokste opp på sukkerplantasjen La Pagerie som var eid og drevet av hennes foreldre Joseph (1735–1790) og Marie-Rose (1736–1807). Hun hadde to søstre, Catherine-Désirée (1764–1767) og Marie-Françoise (1766–1791). Joséphine fikk også et nært forhold til en av slavene, Euphémie Lefèvre, som mest sannsynlig var hennes stesøster.

Martinique var ansett som en lønnsom koloni i det franske imperiet og en sentral del av trekanthandelen. La Pagerie var en relativt beskjeden plantasje, og i 1766 ble den ødelagt av en storm.

Familien hadde dårlig råd, og Joséphine hadde ikke de beste fremtidsutsiktene. Hennes tante Edmée fikk likevel arrangert et ekteskap mellom Joséphine og Alexandre de Beauharnais, sønn til Edmées elsker. Slik håpet Edmée at elskerens formue skulle tilfalle hennes familie. I 1779 dro Joséphine til Paris for å møte Alexandre. Hun var da 16 år gammel.

Sosietetslivet i Paris

Joséphine giftet seg med Alexandre 13. desember 1779. Alexandre var flau over Joséphines manerer som han fant klossete og ignorante. På hans oppfordring studerte hun dans, poesi og skriving for å passe inn i sosietetslivet. Alexandre dro så ofte som mulig til sin elskerinne. Han fikk et barn med henne, mens Joséphine fødte to barn innenfor ekteskapet: Eugène og Hortese.

Ekteskapet gikk i oppløsning, og Joséphine tok med seg barna til et kloster som tok seg av aristokratiske kvinner. Der fortsatte hun å lære seg de sosiale kodene og bygge relasjoner i det øvre sjiktet. Etter at Alexandre ble funnet skyldig i utroskap, flyttet Joséphine til Fontainebleau. Gjennom sine kontakter fikk hun delta på kongelig jakt, et privilegium Alexandre ikke fikk.

Under den franske revolusjon satt Joséphine i fengsel. Det gjorde også Alexandre, som ble henrettet i 1794. Joséphine slapp med skrekken, og ble satt fri like etter Thermidor-reaksjonen. I fengselet innledet Joséphine et forhold til general Hoche, men etter fangenskapet ble hun elskerinnen til en av Frankrikes mektigste menn, Jean-Paul Barras.

Napoleon og Joséphine

Napoleons kroning

I 1804 kronet Napoleon først seg selv, deretter Joséphine. På maleriet ser vi han krone henne. Napoleon skal ha takket David får å ha foreviget «beviset på hengivenheten jeg ville gi til kvinnen som delte embetets byrde med meg». Siste gang en kvinne hadde blitt kronet i Frankrike var Marie de Medici i 1610.

Av .
Lisens: CC BY 3.0
Lapageria rosea

Lapageria rosea. Joséphine la mye kjærlighet i hagen i Malmaison. Plantene Lapageria rosea, Josephinia Imperatricis og Amaryllis Josephinae er kalt opp etter henne.

Napoleon møtte Joséphine via Barras. Napoleon falt for henne og ble oppfordret av Barras til å fri. De giftet seg 9. mars 1796, like før Napoleon dro på sitt første felttog i Italia. Det var Napoleon som begynte å kalle henne Joséphine. Han sendte henne lidenskapelige kjærlighetsbrev mens hun var utro mot Napoleon. Brevvekslingen mellom Napoleon og Joséphine er publisert en rekke ganger.

Joséphines barn ble omfavnet av Napoleon, og Eugène fikk tjenestegjøre med han. Barna hennes skulle vise seg å være mer lojale mot Napoleon enn søsknene hans. Joséphine ble derimot møtt med forakt og sjalusi av familien Bonaparte.

Napoleon fant ut av Joséphines utroskap mens han var på felttog i Egypt. Napoleon raste over affæren i et brev til sin bror, mens Eugène skrev om avsløringen til sin mor. Et britisk skip fikk tak i posten fra Egypt. Brevene ble publisert i britiske aviser og skapte skandale. Ved hjemkomsten til Paris var Napoleon klar for skilsmisse, men ombestemte seg da Joséphine og barna hennes møtte opp og tryglet.

Paret kjøpte Malmaison. Hun hadde en helt spesiell tilknytning til huset, som var beskjedent sammenlignet med slottene de også benyttet. Hun hadde en lidenskap for hagen som hun fylte med alle slags planter og trær, særlig roser. Flere av planteartene hadde ikke blitt plantet i Europa før de kom til Malmaison. Området var en attraksjon i seg selv, og besøkende kunne blant annet se sorte svaner, kenguruer, sebraer, lamaer og en orangutang.

I 1804 ble han keiser og hun keiserinne. Joséphine spilte en viktig politisk rolle for Napoleon. I sosiale tilstelninger og mottagelser satte folk pris på hennes samtaler og vennlighet. Joséphine hadde sans for ekstravagant luksus. Hun brukte mye mer penger enn hun hadde, noe som frustrerte Napoleon.

Napoleon var også utro mot Joséphine. Det var likevel Joséphine som var hans store kjærlighet, og den varte livet ut. Affæren med Maria Walewska beviste at Napoleon var fruktbar, og han valgte å skille seg i 1809 fordi Joséphine ikke kunne føde ham en arving. Han giftet seg så med Marie-Louise av Østerrike. Joséphine fikk Malmaison. Napoleon fortsatte brevskrivingen og kom noen ganger innom.

Joséphine døde 29. mai 1814, mest sannsynlig av lungebetennelse. Napoleon låste seg inn i et rom da han fikk høre om det. Hans siste ord på dødsleiet skal ha vært «Frankrike, hæren, hærfører, Joséphine».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hubert, N. & Hubert G. (1999). Joséphine. I Tulard, Jean (red.) Dictionnaire Napoléon, I–Z (andre utgave, sidene 86–89). Fayard
  • Williams, Kate (2014). Ambition and Desire: The Dangerous Life of Josephine Bonaparte. New York: Ballantine Books

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg