Fontainebleau. Slottet var residens for flere av Frankrikes konger og keiser Napoleon 1. Her ses Napoleons tronstol. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

av SCODE. Begrenset gjenbruk

Fontainebleau er en by i Frankrike, i regionen Île-de-France, i departementet Seine-et-Marne, 65 km sørøst for Paris. Byen har 14 637 innbyggere (2014).

Fontainebleau ligger i den 170 km2 store Fontainebleau-skogen (Bois de Fontainebleau), et av parisernes mest populære utfluktssteder og et eldorado for klatrere. Byen var hovedkvarter for NATO-styrkene i Sentral-Europa fra 1949 til 1967. Kommandoen er nå flyttet til Brunssum i Nederland.

Fontainebleau er mest berømt for sitt praktfulle renessanseslott, oppført av Frans 1, senere utvidet av Henrik 4. Her undertegnet Ludvig 14 i 1685 tilbakekallelsen av det nantiske edikt, og her underskrev Napoleon i 1814 sin abdikasjonserklæring og tok i slottsgården (senere kalt La Cour des adieux) avskjed med sin garde. Slottet står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.