Fontainebleau

Fontainebleau. Slottet, tegnet av arkitektene Gilles le Breton og Pierre Cambriges, påbegynt 1527, var residens for flere av Frankrikes konger og keiser Napoleon 1. Her sees vestfasaden, som vender ut mot den største gården, La Cour de cheval blanc. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fontainebleau. Slottet var residens for flere av Frankrikes konger og keiser Napoleon 1. Her ses Napoleons tronstol. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fontainebleau er en by i Frankrike, i regionen Île-de-France, i departementet Seine-et-Marne, 65 kilometer sørøst for Paris. Byen har 14 886 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
fɔ̃tɛnblˈå

Fontainebleau ligger i den 170 kvadratkilometer store Fontainebleau-skogen (Bois de Fontainebleau), et av parisernes mest populære utfluktssteder og et eldorado for klatrere. Byen var hovedkvarter for NATO-styrkene i Sentral-Europa fra 1949 til 1967. Kommandoen er nå flyttet til Brunssum i Nederland.

Fontainebleau er mest berømt for sitt praktfulle renessanseslott, oppført av Frans 1, senere utvidet av Henrik 4. Her undertegnet Ludvig 14 i 1685 tilbakekallelsen av det nantiske edikt, og her underskrev Napoleon i 1814 sin abdikasjonserklæring og tok i slottsgården (senere kalt La Cour des adieux) avskjed med sin garde. Slottet står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg