Faktaboks

José Martiniano de Alencar

José de Alencar

Uttale
alenkˈar
Født
1. mai 1829, Messejana, Brasil
Død
12. desember 1877, Rio de Janeiro
José Martiniano de Alencar, ca 1870
José Martiniano de Alencar, ca 1870
Av /𝒲.

José Martiniano de Alencar var en brasiliansk forfatter, jurist, journalist og politiker. Han regnes som den viktigste romanforfatteren innen den brasilianske romantikken med verker som representerer samtlige fire romantyper i epoken:

Det samlede arbeidet hans utgjør 32 bind. I tillegg til romaner består det av drama, poesi og tallrike bidrag til den litterære og kulturpolitiske debatt i samtiden.

Det er disse tre «indianistiske» romanene som er har satt dypest spor etter seg:

  • O Guaraní (1857)
  • Iracema (1865)
  • Ubiraiara (1874)

I tråd med den romantiske bevegelsens idealer om et Brasil der arven og innflytelsen fra Portugal skulle fortrenges av det genuint brasilianske, beskrev Alencar i disse romanene urbefolkningen i landet.

Innflytelsen fra den europeiske romantikkens historiske romaner og forfattere som François René Chateaubriand og Sir Walter Scott er tydelig i Alencars verker. Selv om tekstene fortsatt er verdt å lese, er de først og fremst viktige som en forløper til den brasilianske modernismens arbeid med de samme problemstillingene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg