indigenismo

Artikkelstart

Indigenismo, («indianisme»), tendens eller ideologi i kulturelle og politiske uttrykk i latinamerikanske land etter deres løsrivelse fra Spania og Portugal. Med indigenismo forstås en vektlegging av de nye nasjonalstatenes indianske kulturarv.

Tendensen fikk særlig betydning som kulturpolitisk bevegelse rundt forrige århundreskifte, delvis som reaksjon mot liberale (men ofte autoritære) regimer som vektla import av kapital og arbeidskraft fra Europa som en forutsetning for økonomisk og kulturell utvikling. De indianske kulturene ble ikke tillagt noen egenverdi, men snarere forstått som et symptom på de nye republikkenes tilbakeståenhet i forhold til Europa. I motsetning til dette søkte indianistene å glorifisere den indianske kulturarven. Spesielt ble de gamle førkolumbianske sivilisasjonene fremhevet som viktige for den nasjonale arven. Selv om mange indianister så det naturlig at samtidige indianere skulle assimileres, mente de at de nasjonale kulturene burde bli noe mer «indianske» i løpet av denne prosessen. I hele Latin-Amerika gav indianismen opphav til interesse for antropologi- og folklorestudier. Den inspirerte også viktige tendenser i kunst og litteratur.

Indigenismo fikk spesielt stor betydning i Mexico. Under og etter den meksikanske revolusjonen (1910–20) søkte ledende politikere, kunstnere og intellektuelle å utvikle en nasjonal identitet med røtter i Den nye verden. Antropologen Manuel Gamio og filosofen og politikeren José Vasconcelos er sentrale navn i utviklingen av indianismen som grunnleggende nasjonal ideologi. I kraft av denne ideologien forstås mestisene (flertallet av befolkningen) som de viktigste arvtakerne etter aztekerne og de andre førkolumbianske sivilisasjonene (zapotek, maya og så videre). Arkitekter, komponister og kunstnere lot seg inspirere av det førkolumbianske formspråket og i noen grad også av samtidige indianske kulturer. Spesielt viktig ble indianismen for utviklingen av «den meksikanske skole» innen malerkunsten, der Dr. Atl (Gerardo Murillo), José Clemente Orozco, David Alfaro Siqueiros, Frida Kahlo og Diego Rivera er blant de best kjente navnene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg