Jorge Amado

Faktaboks

Jorge Amado

Jorge Leal Amado de Faria

Uttale
amˈado
Født
10. august 1912, Itabuna, Brasil
Død
6. august 2001, Salvador, Brasil
Foto fra 1974 i Itabuna, Brazil. Jorge Amado var den best kjente brasilianske forfatteren i modernismen.
Av /Scanpix.

Artikkelstart

Jorge Amado var en brasiliansk forfatter. Han hentet materialet til de mange romanene sine hos befolkningen i tørkeområdene i nord-øst og kystbefolkningen rundt Bahia. Fra 1930–1960-årene var han Brasils viktigste representant for den sosialrealistiske romanen. Amado var da selv aktiv kommunist og politisk forfulgt.

I de første åtte romanene sine beskriver han utnyttelsen og fornedrelsen de fattige utsettes for på de store kakao-plantasjene og i byområdene ved kysten. Romanen Capitães de Areia fra 1937 kom på norsk i 1955 som Strandens herrer, og var blant disse åtte.

I trilogien Underjordiske veier mot friheten fra 1950-årene (Os subterrâneos da liberdade), rettes oppmerksomheten mot den illegale politiske kampen i de store byene i sør, og undertrykkelsen under president Getúlio Vargas.

Utover i 1960-årene dreide Amados forfatterskap mer i folkloristisk retning. Fra og med Gabriela nellik og kanel (Gabriela cravo e canela, 1964) dominerer de fargerike og poetiske skildringene av befolkningen i og rundt Bahia. Disse romanene kombinerer realistiske og fantastiske elementer. Med disse senere romanene fikk Amado det definitive gjennombruddet sitt på det internasjonale markedet, og bøkene hans er oversatt til en lang rekke språk.

Andre viktige romaner er:

  • 1972 Tereza Batista (Originaltittel: Tereza Batista cansada de guerra, norsk oversettelse fra 1988)
  • 1984 Det store bakholdet (Originaltittel: Tocaia Grande: A face obscura, norsk oversettelse fra 1990)

Selv om ikke alle kritikere er like positive til Amados romaner, hadde han en sentral posisjon i brasiliansk litteratur- og kulturliv. Han er utvilsomt den forfatteren som har bidratt sterkest til å gjøre omverdenen kjent med Brasils kulturelle egenart og mangfold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg