Jordi Pujol

Faktaboks

Jordi Pujol
Født
9. juni 1930, Barcelona

Artikkelstart

Jordi Pujol, spansk statsmann, og aktiv forkjemper for høyreorientert, katalansk nasjonalisme, også kjent som borgerlig katalanisme. Pujol er mest kjent som grunnlegger av Catalonias nyliberale parti Convergencia Democrática de Catalunya (CDC), og for sin lange tid som president for Catalonias regionale parlament, La Generalitat. Pujol var president for Catalonias parlament fra 1980 til 2003, etterfulgt av Pasqual Maragall.

Bakgrunn

Til tross for at Pujol tok embetseksamen i medisin, var det ikke lege han skulle bli, selv om han begynte sin yrkeskarriere i et laboratorium som tilhørte familien. I 1959 grunnla han, sammen med sin far, den spanske banken Banca Catalana, der han var visestyrer fram til 1976. Han forlot bankvesenet for å gå inn i politikken for fullt. Dette må sees i lys av endringene som kom etter Francisco Francos død i 1975, blant annet legaliseringen av politiske partier.

Pujols politiske karriere

Pujol begynte sin politiske karriere under Franco-regimet (1939–1975), da partivirksomhet ennå var forbudt. Fra ungdommen av hadde han en visjon om en økonomisk, kulturell og politisk gjenreising av Catalonia etter ødeleggelsene under den spanske borgerkrigen Pujol hadde vært øyenvitne til i barndommen. Den 19. mai 1960 deltok han i en demonstrasjon utenfor konserthallen i Barcelona. Pujol befant seg i en gruppe på tjue personer som ble arrestert for protestene mot Franco-regimets beslutning om å forby en oppsetning av en katalansk dikter. Han ble dømt til syv års fengsel, men sonet imidlertid kun en del av fengselsstraffen.

En av milepælene i hans karriere fant sted i 1974, da han var med på å grunnlegge det nyliberale partiet Convergencia Democrática de Catalunya (CDC). Partiet ble først lovlig i 1977, og Pujol ble partiets første generalsekretær i perioden 1976–1989. Senere gikk han over i rollen som partiformann (1989–2003). I 1977–1980 ble han valgt inn som parlamentsmedlem i den spanske nasjonalforsamlingen Cortes, som representant for CDC-Barcelona. Etter årene i nasjonalforsamlingen ble han valgt til president for Catalonias regionale parlament. Denne posisjonen hadde han i en sammenhengende periode på 23 år.

I 2004 var han med på å grunnlegge koalisjonen av borgerlige, katalanske nasjonalister Convergencia i Unió (CIU), for å fremme Catalonias selvråderett og uavhengighet. Koalisjonen ble dannet av to partier: Jordi Pujols parti, det nyliberale Convergencia Democrática de Catalunya (CDC), og Catalonias kristendemokrater, Unión Democrática de Catalunya (UDC).

Pujol snakker flere språk (katalansk, spansk, fransk, tysk og italiensk), er gift og har syv barn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer (4)

skrev Christian Stranger-Johannessen

Her står det "Katalonia", mens artikkelen om regionen bruker stavingen "Catalonia". Lenka til regionen i denne artikkelen er død.

Det finnes flere andre artikler på snl.no som bruker "Katalonia". Jeg foreslår at dere velger én staving.

svarte Ida Scott

Takk for din kommentar. Store norske leksikon bruker formen Catalonia, i tråd med Språkrådets anbefalinger, men det hender andre former sniker seg inn. Jeg har nå retta det opp, i tillegg til å erstatte den døde lenka. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

svarte Christian Stranger-Johannessen

Ingen årsak. Det er likevel flere andre artikler som bruker "Katalonia": https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%22katalonia%22+site%3Asnl.no

svarte Ida Scott

Vi tar det etter hvert som vi kommer over det :)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg