Jordi Pujol

Faktaboks

Jordi Pujol
Født
9. juni 1930, Barcelona

Spansk statsmann, og aktiv forkjemper for høyreorientert, katalansk nasjonalisme, også kjent som borgerlig katalanisme. Pujol er mest kjent som grunnlegger av Katalonias nyliberale parti Convergencia Democrática de Catalunya (CDC), og for sin lange tid som president for Katalonias regionale parlament, La Generalitat. Pujol var president for Katalonias parlament fra 1980 til 2003, etterfulgt av Pasqual Maragall.

Til tross for at Pujol tok embetseksamen i medisin, var det ikke lege han skulle bli, selv om han begynte sin yrkeskarriere i et laboratorium som tilhørte familien. I 1959 grunnla han, sammen med sin far, den spanske banken, Banca Catalana, der han var visestyrer fram til 1976. Han forlot bankvesenet for å gå inn i politikken for fullt. Dette må sees i lys av endringene som kom etter Francos død i 1975, blant annet legaliseringen av politiske partier.

Pujols politiske karriere

Pujol begynte sin politiske karriere under Franco-regimet, da partivirksomhet ennå var forbudt. Fra ungdommen av hadde han en visjon om en økonomisk, kulturell og politisk gjenreising av Katalonia etter ødeleggelsene under den spanske borgerkrigen Pujol hadde vært øyenvitne til i barndommen. Den 19. mai 1960 deltok han i en demonstrasjon utenfor konserthallen i Barcelona. Pujol befant seg i en gruppe på tjue personer som ble arrestert for protestene mot Franco-regimets beslutning om å forby en oppsetning av en katalansk dikter. Han ble dømt til syv års fengsel, men sonet imidlertid kun en del av fengselstraffen.

En av milepælene i hans karriere fant sted i 1974, da han var med på å grunnlegge det nyliberale partiet Convergencia Democrática de Catalunya (CDC). Partiet ble først lovlig i 1977, og Pujol ble partiets første generalsekretær i perioden 1976-89. Senere gikk han over i rollen som partiformann (1989-2003). I 1977-80 ble han valgt inn som parlamentsmedlem i den spanske nasjonalforsamlingen Cortes, som representant for CDC-Barcelona. Etter årene i nasjonalforsamlingen ble han valgt til president for Katalonias regionale parlament. Denne posisjonen hadde han i en sammenhengende periode på 23 år.

I 2004 var han med på å grunnlegge koalisjonen av borgerlige, katalanske nasjonalister Convergencia i Unió (CIU), for å fremme Katalonias selvråderett og uavhengighet. Koalisjonen ble dannet av to partier: Jordi Pujols parti, det nyliberale, Convergencia Democrática de Catalunya (CDC), og Katalonias kristendemokrater, Unión Democrática de Catalunya (UDC).

Pujol snakker flere språk (katalansk, spansk, fransk, tysk og italiensk), er gift og har syv barn.

Litteratur

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg