John Kay (engelsk oppfinner)

Faktaboks

John Kay
Født
1704, Bury, Lancashire
Død
1780, Frankrike
John Kay

Artikkelstart

John Kay, engelsk oppfinner av en rekke tekniske forbedringer i tekstilindustrien i Storbritannia på 1700-tallet.

Flyvende skyttel

Kay ble som ung satt i arbeid i farens ullveveri i Bury. Her innførte han i åras løp en lang rekke tekniske forbedringer av vevstoler, kardemaskiner og appreturmetoder. Hans mest kjente oppfinnelse er den flyvende skyttel. Den virker slik at skyttelen skytes ut fra en kasse på hver side av renningen og øker veverens produktivitet betydelig. Han patenterte oppfinnelsen 1733. Den ble raskt tatt i bruk ved de fleste ullveverier i Yorkshire, og ansporet i sin tur til utviklingen av spinnemaskiner, slik som Spinning Jenny. Navnet, den flyvende skyttel, kom først mange år senere og henviser til hastigheten på skyttelen.

Kay brukte de påfølgende årene etter at han tok patent til å forbedre oppfinnelsen og gjøre den mer robust. Han hadde imidlertid store problemer med å tjene penger på flyveskyttelen. Kay ønsket å krevet en linsens for hver flyvende skyttel vevprodusentene tok i bruk, men produsentene organiserte seg for å unngå å betale, noe som resulterte i at Kay brukte en stor del av sin formue i rettsprosesser mot ulovlig bruk.

Utvandret til Frankrike

På grunn all motstanden og av vanskene med å tjene penger på på den flyvende skyttelen i England, utvandret Kay til Frankrike i 1747. Her tok han også ut patent på den flyvende skyttelen. Frankrike lå noen år etter England i industrialiseringen av tekstilindustrien, og franske myndigheter var meget interessert i kompetanse og oppfinnelser som kunne hjelpe landet i å effektivisere sin egen tekstilproduksjon. John Kay fikk derfor ordnet en avtale med franske myndigheter om monopol på produksjon og salg av oppfinnelsen. Samtidig fikk han også utbetalt en årlig pensjon fra statskassen mot at han lovet å kutte alle bånd til sitt hjemland.

Igjen møtte imidlertid Kay problemer med produsenter som kopierte hans tekniske løsninger uten å betale avgift for å anvende patentet. Etter litt for mange besøk til England, inndro også den franske staten pensjonen hans i 1759, men han fikk den tilbake i 1770, hvorpå Kay fortsatte å utvikle nye tekniske løsninger for veverier. Kay ble imidlertid aldri særlig rik på sine oppfinnelser. Siste kjente livstegn fra Kay er et brev sendt fra Frankrike datert 8. juni 1779. Det antas at han døde vintere 1780–1781.

Ettermæle

John Kay ble lenge regnet som en av de sentrale personene i den tidlige industrialiseringen av engelsk tekstilproduksjon og derfor også viktig i den tidlige fasen av den industrielle revolusjonen. Denne statusen tilskrives i stor grad Kays barnebarn, Thomas Sutcliffe, som aktivt arbeidet for å fremme Kays rolle i denne perioden, og i 1843 ga ut bok om Kay og hans virke. I dag regnes nok Kays rolle for å ha vært noe mer beskjeden. Han var en kreativ oppfinner, men ikke en like dyktig forretningsmann. Den flyvende skyttel brakte imidlertid med seg en klar effektivisering av vevprosessen. Den lot seg dessuten lett eksportere til andre regioner og land, og teknikken var den dominerende innenfor kommersiell veving til langt ut på 1800-tallet.

I Bury, hvor John Kay ble født, har han gitt navnet til Kay Gardens. Der finnes det i dag også et minnesmerke til hans ære.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stableford, Brian. 2010, “John Kay.” i Great Lives from History: Inventors and Inventions. s. 632–635

Kommentarer (3)

skrev Simen Olsen

Ble han født og døde i samme år, 1704? Tror det er en glipp? I tillegg lurer jeg på om han burde differensieres fra John Kay som fant opp spinning frame. Han er ikke den samme John Kay?

svarte Simen Olsen

Lurer også på hva hans sønns oppfinnelse drop box heter på norsk.

svarte Guro Djupvik

Hei Simen, takk for at du gjorde oss oppmerksom på denne glippen! Vi har dessverre ingen fagansvarlig som kan hjelpe oss med detaljerte opplysninger her, men etter litt undersøkelser, ser jeg at denne John Kays dødsår er usikkert, men det var helt sikkert ikke 1704. Det ser ut til å være to ulike britiske oppfinnere ved navn John Kay, som begge bodde i Lancashire omtrent på samme tid. Oppfinneren av "drop box", Robert Kay, ser ut til å være sønnen til den John Kay som er beskrevet i denne artikkelen. Oxford dictionary of national biography har en artikkel om ham her: http://www.oxforddnb.com/view/article/15194

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg