John Kay - engelsk oppfinner

Faktaboks

John Kay
Født
1704, Bury, Lancashire
Død
1780, Frankrike
John Kay

John Kay, oppfinner av en rekke tekniske forbedringer i tekstilindustrien i Storbritannia på 1700-tallet.

Kay ble som ung satt i arbeid i farens ullveveri. Her innførte han i åras løp en lang rekke tekniske forbedringer av vevstoler, kardemaskiner og appreturmetoder. Hans mest kjente oppfinnelse er flyveskyttelen, patentert 1733, der skyttelen skytes ut fra en kasse på hver side av renningen og øker veverens produktivitet betydelig. Hurtigskyttelen ble raskt tatt i bruk ved de fleste ullveverier i Yorkshire, og ansporet i sin tur til utviklingen av spinnemaskiner.

Produsenter som brukte Kays flyveskyttel organiserte seg for å unngå å svare avgift for bruken, og Kay brukte en stor del av sin formue i prosesser mot ulovlig bruk. I 1747 ble Kays veveri rasert av vevere som fryktet at de tekniske forbedringene skulle gjøre arbeidet deres overflødig. Kay følte seg truet på livet og gikk i skjul. Han utvandret senere til Frankrike, hvor han skal ha dødd fattig og ubemerket. Nøyaktig dødsår er ukjent, og også hvor han er gravlagt.

Ekstern lenke

Kommentarer (3)

skrev Simen Olsen

Ble han født og døde i samme år, 1704? Tror det er en glipp? I tillegg lurer jeg på om han burde differensieres fra John Kay som fant opp spinning frame. Han er ikke den samme John Kay?

svarte Simen Olsen

Lurer også på hva hans sønns oppfinnelse drop box heter på norsk.

svarte Guro Djupvik

Hei Simen, takk for at du gjorde oss oppmerksom på denne glippen! Vi har dessverre ingen fagansvarlig som kan hjelpe oss med detaljerte opplysninger her, men etter litt undersøkelser, ser jeg at denne John Kays dødsår er usikkert, men det var helt sikkert ikke 1704. Det ser ut til å være to ulike britiske oppfinnere ved navn John Kay, som begge bodde i Lancashire omtrent på samme tid. Oppfinneren av "drop box", Robert Kay, ser ut til å være sønnen til den John Kay som er beskrevet i denne artikkelen. Oxford dictionary of national biography har en artikkel om ham her: http://www.oxforddnb.com/view/article/15194

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg