Faktaboks

John Christmas Møller
Født
3. april 1894, København, Danmark
Død
13. april 1948, København, Danmark
John Christmas Møller

John Christmas Møller (1894–1948) taler til Danmark fra BBC i London

John Christmas Møller
Av /Det Kongelige Bibliotek 𝒲.

John Christmas Møller var en dansk politiker for Det Konservative Folkeparti. Han var handelsminister og utenriksminister i Danmark, og formann for Det danske råd i London under andre verdenskrig.

I 1923 ble Møller partisekretær i Det Konservative Folkeparti, og fra 1932 til 1939 var han partiets formann. Han var også medlem av Folketinget fra 1920 til 1947, og ble i 1928 valgt til den konservative gruppens parlamentariske leder.

Som partileder kjempet Møller energisk mot indre nazistiske krefter. Ved dannelsen av Thorvald Staunings samlingsregjering i april 1940 kom Møller med som konsultativ statsråd og ble senere handelsminister, men på grunn av sin steile holdning overfor den tyske okkupasjonsmakten måtte han tre tilbake etter tysk krav allerede i oktober samme år. I 1942 flyktet han til London, hvor han ble formann i Det danske råd (Danish Council). I denne stillingen ble han veldig populær i Danmark, ikke minst gjennom sine taler i BBCs danske sendinger, hvor han blant annet oppfordret til sabotasje mot tyskerne.

Etter frigjøringen i 1945 var Møller utenriksminister i Vilhelm Buhls samlingsregjering, og ble igjen formann for Det konservative folkeparti, men han havnet raskt i uenighet med partiet, særlig på grunn av sin nøkterne holdning i Sønderjylland-spørsmålet. I 1947 forlot han partiet og stilte til valg til Folketinget som uavhengig, uten suksess.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg