Faktaboks

Johannes Thingnes Bø
Født
16. mai 1993, Stryn
Johannes Thingnes Bø
Vinner Johannes Thingnes Bø på blomsterseremonien etter sprint menn i VM Skiskyting 2019 i Östersund, Sverige.
Av /Scanpix.
Johannes Thingnes Bø
Johannes Thingnes Bø, blandet stafett under verdenscupen i Pokljuka, 20. januar 2020
Av .

Johannes Thingnes Bø er en norsk skiskytter. Han er en av skiskyttersportens største profiler, og mestvinnende utøvere gjennom tidene.

Bare Ole Einar Bjørndalen og Martin Fourcade har en mer omfattende merittliste i skiskyting. Han har 5 OL-gull og 20 VM-gull. Med det har Thingnes Bø like mange VM-gull som Ole Einar Bjørndalen. Ingen andre skiskyttere har tatt så mange VM-gull. Han har vunnet verdenscupen sammenlagt fem ganger, inkludert tre sesonger på rad, fra 2018–2019 til sesongen 2020–2021. Ved sesongslutt 2023–2024 hadde Thingnes Bø 73 enkeltseiere i verdenscupen.

Johannes Thingnes Bøs eldre bror, Tarjei Bø, er også skiskytter i verdenseliten.

Thingnes Bø representerer Markane Idrettslag i Stryn.

Karriere

Thingnes Bø viste tidlig et usedvanlig idrettstalent, og markerte seg både i langrenn og skiskyting. I langrenn tok han to individuelle gull i junior-NM; ett på 15 km fristil i 2011, og ett på 10 km fristil i 2012. I skiskyting sikret han seg hele fem gull i junior-VM; tre i 2012, og to i 2013.

Gjennombrudd

De fleste topputøvere innen skiskyting bruker noen sesonger på å etablere seg, men Johannes Thingnes Bø gikk rett fra status som lovende juniorstjerne til å etablere seg i verdenseliten blant seniorene. Alt sesongen 2013–2014 tok han sin første individuelle verdenscupseier. Den kom 14. desember 2013, da vant han sprinten i franske Annecy-Le Grand Bornand. Thingnes Bø fulgte opp alt dagen etter med å gå inn til seier på den påfølgende jaktstarten. Med disse to seirene hadde han for alvor blitt et navn i internasjonal skiskyting. Han var også OL-deltaker i Sotsji i 2014.

I den påfølgende sesongen fortsatte framgangen. Han ble nummer tre i den sammenlagte verdenscupen, og fikk også sine første medaljer i senior-VM. Under VM 2015 i Kontiolax tok han sitt første VM-gull, det kom på mesterskapets første øvelse, sprinten. Her gikk også storebror Tarjei inn til medalje (bronse). Selv om det langt ifra er uvanlig at søsken hevder seg samtidig på topplan i skiskyting, var dette første gang et søskenpar sto på samme seierspall i et individuelt mesterskapsrenn. I tillegg var Thingnes Bø med på herrenes sølvlag i stafett, og han gikk på laget som tok bronse i blandet stafett. Thingnes Bø reiste dermed hjem fra sitt første senior-VM med tre medaljer, en av dem ett individuelt gull.

I VM 2016, i Holmenkollen, tok Thingnes Bø individuelt gull på den avsluttende fellesstarten. Da hadde han alt vært med på laget som gikk inn til gull på herrestafetten, og han var med å sikre bronsemedaljen for det norske laget i blandet stafett. I VM 2017, i Hochfilzen tok Thingnes Bø tre sølvmedaljer. Disse sikret han seg på sprint, jaktstart, og på den avsluttende fellesstarten. I verdenscupen sammenlagt ble han nummer tre.

Gullfavoritt i OL i 2018

Foran OL i Pyeongchang i 2018 var Johannes Thingnes Bø en av de klareste norske gullfavorittene. Han ledet verdenscupen, og hadde vunnet 8 av 15 renn før OL. Han levde imidlertid ikke helt opp til forventningene på lekenes to første øvelser. Han var plaget av et gnagsår på skulderen, noe som hemmet ham på standplass.

Foran normaldistansen hadde han nesten gitt opp medaljehåpet. Konkurransen i Pyeongchang gikk under krevende vindforhold, slik var det også denne konkurransedagen. Thingnes Bø pådro seg to tilleggsminutt på skytinga. Han hadde et tidlig startnummer, og han trodde ikke dette skulle holde til seier. Men én etter én av konkurrentene fik også problemer med vinden. Ingen klarte å straffe Bøs tid, så etter en lang og nervepirrende venteperiode kunne endelig Thingnes Bø juble for sitt første OL-gull.

Stjernestatus

Gjennom hele 2010-tallet hadde franske Martin Fourcade vært den dominerende skiskytteren på herresiden. I 2018 hadde Fourcade vunnet verdenscupen sju sesonger på rad, men sesongen 2018–2019 brøt Thingnes Bø denne seiersrekka. Og når han nå først vant gjorde han det i suveren stil. I tillegg til å vinne verdenscupen sammenlagt tok han også seieren i alle enkeltcupene. Med 16 seire i enkeltrenn i én og samme sesong ble han historisk.

I den påfølgende sesongen 2019–2020 prioriterte Johannes Thingnes Bø familien. Hans kone ventet barn i januar, og han valgte å stå over flere renn i tiden rundt fødselen. Likevel klarte han igjen å sikre seg seieren i den sammenlagte verdenscupen. Men det holdt hardt. Foran sesongens siste renn var stillingen slik at hvis Fourcade vant, måtte Thingnes Bø bli nummer fire eller bedre for å berge sammenlagtseieren. Martin Fourcade vant rennet, men det holdt ikke til sammenlagtseier, for Thingnes Bø klarte å ta den viktige fjerdeplassen.

Thingnes Bø sikret seg også seieren sesongen etter, da han vant verdenscupen sammenlagt for tredje år på rad. Men igjen fikk han kamp til døra – denne gang fra nykommeren Sturla Holm Lægreid. Cupen ble ikke avgjort før på sesongens siste renn, der Thingnes Bø kom foran konkurrenten om sammenlagtseieren, og med det ble sammenlagtvinner. I tillegg sikret han seg også seieren i cupene i jaktstart og normaldistanse.

OL-konge i Kina

Johannes Thingnes Bø
Johannes Thingnes Bø poserer med sine OL-medaljer, fire gull og en bronse, etter medaljeseremonien på Medal Plaza under vinter-OL i Beijing 2022.
Johannes Thingnes Bø
Av .
Fire menn står med gullmedaljer på en premiepall
Sturla Holm Lægreid, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjaastad Christiansen får tildelt gullmedaljer etter seier på stafetten i OL i Beijing.
Foto av stafettlaget i skiskyting, OL 2022
Av /NTB.

OL-sesongen 2021–2022 startet ikke så overbevisende som den forrige hadde sluttet. Thingnes Bø var ikke like treffsikker på standplass som tidligere, spesielt på liggende skyting. Han var heller ikke i sin beste fysiske form i starten av sesongen. Etter hvert som OL nærmet seg viste han imidlertid stadig framgang både i løypa og på standplass, og da OL-konkurransene begynte var både skyting og fysisk form kommet i orden.

Thingnes Bø innledet sin OL-deltakelse i Kina med å være med å sikre norsk gull på blandet stafett. Så gikk han inn til bronse på normaldistansen, før han tok sitt andre individuelle OL-gull, da han gikk inn til seier på sprinten. Her ble brødrene Bø nok en gang historiske. Med gullet til Johannes og bronsen til Tarjei var de det første søskenparet på samme seierspall i en individuell olympisk skiskytterkonkurranse.

På mennenes stafett gikk Johannes Thingnes Bø en sterk etappe. Laget lå dårlig an da han startet på den tredje etappen, men Thingnes Bø gikk laget inn i medaljekampen igjen. Hans etappe la grunnlaget for det norske gullet i herrestafetten.

Johannes Thingnes Bø avsluttet sin OL-innsats med å ta seieren i fellesstarten. Med det hadde han sikret seg fem OL-medaljer, der to av dem var individuelle gull. Ved lekenes avslutning var dermed Bø den suverene OL-kongen i skiskyting.

Johannes Thingnes Bø avsluttet sesongen 2021–2022 etter OL. De intense forberedelsene hadde kostet, og han prioriterte derfor bort resten av verdenscupsesongen for å komme sterkere tilbake i de kommende sesongene.

Nye rekordår

Johannes Thingnes Bø er kjent for å ha et ukonvensjonelt forhold til trening. I flere sammenhenger har Thingnes Bø vært åpen om at han ikke skriver treningsdagbok, og at han trener mye på intuisjon og følelse. Thingnes Bø er i tillegg kjent for å være lettrent. Selv i de beste og tøffeste treningsperiodene trener han langt mindre enn det som er vanlig for utøvere innenfor denne typen utholdenhetsidrett. Andres bekymringer for hans form har derfor også vært et tilbakevendende tema. Thingnes Bøs store talent, vinnervilje og evne til å fokusere har imidlertid alltid satt ham i stand til å prestere når det virkelig gjelder.

Foran sesongen 2022–2023 flyttet Thingnes Bø med familien inn i et nytt hus på Kongsvinger, med rulleskimølle i kjelleren. Med det fikk han ideelle rammer for sin treningshverdag. I tillegg holdt han seg frisk og skadefri i oppkjøringen til sesongen, og fikk mobilisert sitt fysiske potensial. Han var totalt overlegen i sporet gjennom hele sesongen, og ble den suverent beste utøveren i sesongen 2022–2023.

Han dominerte verdenscupen med å gå fra seier til seier helt fra sesonginnledningen i Kontiolax. Og dominansen bare økte. I verdenscuprundene fra nyttår 2023 og fram mot VM vant Thingnes Bø, som første mannlige utøver, alle seks renn. Dermed var han den selvsagte storfavoritten foran VM i Oberhof.

Thingnes Bø levde opp til favorittstempelet. Da VM i Oberhof var over hadde han tatt medaljer i alle sju mesterskapsøvelsene. Han tok fem gull, ett sølv, og en bronse. Individuelt vant han sprint, jaktstart og normaldistansen. Han gikk på gullagene i blandet stafett og parstafett. Foran mesterskapets to siste øvelser hadde han dermed sikret seg fem gull på rad. Så stoppet gullrekka. Thingnes Bø gikk ankerettappen på det norske laget på herrestafetten. Her ble det sølv. Så avsluttet han mesterskapet med å gå inn til bronse på fellesstarten.

Disse VM-resultatene gjorde Thingnes Bø historisk. Han ble den skiskytteren med flest medaljer fra ett og samme mesterskap etter at mesterskapsprogrammet ble utvidet til sju øvelser. Bare Marte Olsbu Røiseland har sammenlignbare resultat fra ett mesterskap i det samme formatet. Hun tok sju medaljer under VM i Anterselva i 2020, fem gull og to bronse.

Etter VM fortsatte Johannes Thingnes Bø å vinne også i verdenscupen. I realiteten var det aldri noen som vær i nærheten av å true hans posisjon som vinner av den sammenlagte verdenscupen. Selv med regelendringene før denne sesongen, som gjorde VM-resultat ikke tellende i verdenscupen, og som gjorde alle verdenscuprenn tellende, var Thingnes Bø utilnærmelig. Den 8. mars avgjorde han verdenscupen med å gå inn til seier på jaktstarten i Nové Město. Da var det fem individuelle renn igjen av verdenscupsesongen.

Thingnes Bø ble syk og sto over rennene i Östersund, før han kom tilbake i Holmenkollen. Her satte Thingnes Bø et verdig punktum for en historisk sesong og vant alle tre renn. I tillegg til å være den suverene vinneren av verdenscupen sammenlagt vant han også jaktstart- og sprintcupen.

Thingnes Bø innkasserte 19 av 25 seire i enkeltrenn på internasjonalt toppnivå. 16 enkeltseire i verdenscupen, og tre individuelle VM-seire. Med det slo han sin egen rekord.

Johannes Thingnes Bø var ikke like suveren i innledningen av den påfølgende sesongen. Særlig farten i sporet var dårligere enn den hadde vært i den forrige sesongen. Formen var likevel ikke dårligere enn at han alt tidlig i sesongen tok ledelsen i verdenscupen. Og etter hvert som VM nærmet seg, viste Thingnes Bø også at han var på vei mot gammel form. Og under VM i Nové Město viste Thingnes Bø nok en gang at han var en mester til å komme i form når det gjaldt.

På stafettene ble det sølv på blandet stafett og på herrestafetten samt bronse på parstafett.

Individuelt innledet Thingnes Bø med sølv på sprint før han så vant de tre resterende distansene – jaktstart, normaldistanse og den avsluttende fellesstarten.

For andre år på rad tok Thingnes Bø dermed medaljer i alle sju øvelser i mesterskapet. Med det ble han også igjen mesterskapets mestvinnende utøver. Og Johannes Thingnes Bø tangerte enda en rekord i skiskyting. Nå sto han med 20 VM-gull, det er like mange gull som Ole Einar Bjørndalen har. Her må det presiseres at utvidelsen av øvelsesprogram ikke gjør slike sammenligninger helt rettferdige.

Etter VM fortsatte Thingnes Bø kampen for å vinne verdenscupen, og til tross for at han ikke var så suveren denne sesongen som han hadde vært i den foregående, sto han ved sesongslutt også nå igjen som vinner av verdenscupen sammenlagt. Denne sesongen var det Johannes eldre bror Tarjei Bø som ga ham konkurranse helt inn mot sesongslutt. Johannes Thingnes Bø avgjorde imidlertid verdenscupen med stil, da han vant alle de fire siste enkeltrennene. Dermed hadde Thingnes Bø vunnet verdenscupen for femte gang, i tillegg vant han jaktstart-, normal- og fellesstartcupene.

Meritter

Foto av Johannes Thingnes Bø
Johannes Thingnes Bø viser frem alle sine medaljer fra VM i Oberhof i Tyskland i 2023.
Foto av Johannes Thingnes Bø
Av /NTB.

Olympiske leker

Thingnes Bø har åtte OL-medaljer: fem gull, to sølv og én bronse.

Medalje Øvelse OL
Gull 20 km individuell Pyeongchang 2018
Sølv Stafett Pyeongchang 2018
Sølv Blandet stafett Pyeongchang 2018
Gull Blandet stafett Beijing 2022
Bronse 20 km individuell Beijing 2022
Gull 10 km sprint Beijing 2022
Gull Stafett Beijing 2022
Gull Fellesstart Beijing 2022

Verdensmesterskap

Thingnes Bø har 37 VM-medaljer, av disse er 20 gull.

Medalje Øvelse VM
Gull 10 km sprint Kontiolax 2015
Sølv Stafett Kontiolax 2015
Bronse Blandet stafett Kontiolax 2015
Gull 15 km fellesstart Holmenkollen 2016
Gull Stafett Holmenkollen 2016
Bronse Blandet stafett Holmenkollen 2016
Sølv 10 km sprint Hochfilzen 2017
Sølv 12,5 km jaktstart Hochfilzen 2017
Sølv 15 km fellesstart Hochfilzen 2017
Gull 10 km sprint Östersund 2019
Gull Stafett Östersund 2019
Gull Blandet stafett Östersund 2019
Gull Parstafett Östersund 2019
Sølv 12,5 km jaktstart Östersund 2019
Sølv 20 km individuell Anterselva 2020
Sølv 12,5 km jaktstart Anterselva 2020
Sølv Stafett Anterselva 2020
Gull 15 km fellesstart Anterselva 2020
Gull Blandet stafett Anterselva 2020
Gull Parstafett Anterselva 2020
Gull Blandet stafett Pokljuka 2021
Bronse 12,5 km jaktstart Pokljuka 2021
Gull Stafett Pokljuka 2021
Gull 10 km sprint Oberhof 2023
Gull 12,5 km jaktstart Oberhof 2023
Gull Parstafett Oberhof 2023
Gull Blandet stafett Oberhof 2023
Gull 20 km individuell Oberhof 2023
Sølv stafett Oberhof 2023
Bronse 15 km fellesstart Oberhof 2023
Sølv Blandet stafett Nové Město
Sølv 10 km sprint Nové Město
Gull 12,5 km jaktstart Nové Město
Bronse Parstafett Nové Město
Gull 20 km individuell Nové Město
Sølv Stafett Nové Město
Gull 15 km fellesstart Nové Město

Under junior-VM i 2012 i Kontiolahti i Finland tok han tre gull (sprint, jaktstart, stafett). Han tok også to gull (jaktstart, stafett) og ett sølv (sprint) i junior-VM i 2013. Han var OL-deltager i Sotsji i 2014, hvor han gikk på stafettlaget som tok fjerdeplass.

Verdenscupen

Johannes Thingnes Bø debuterte i verdenscupen sesongen 2012-2013. Han tok sin første verdenscupseier 14. desember 2013 da han vant sprintdistansen i Annecy-le Grand Bornand, Frankrike.

Thingnes Bø har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger. Han vant sammenlagtcupen tre sesonger på rad fra 2018–2019 til sesongen 2020–2021. Han vant også verdenscupen sammenlagt sesongen 2022–2023.

Ved utgangen sesongen 2023–2024 hadde Johannes Thingnes Bø 73 enkeltseire i verdenscupen.

Norgesmesterskap

Thingnes Bø har vunnet ni NM-gull i skiskyting (per desember 2023), seks individuelt og tre i stafett. Hans første gull var i stafetten i 2013. I 2014 vant Thingnes Bø tre NM-gull, 20 km, sprint og stafett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg