Sturla Holm Lægreid

Faktaboks

Sturla Holm Lægreid
Født
20. februar 1997, Bærum
Sturla Holm Lægreid jubler etter gull på 15 km fellesstart for menn under VM i skiskyting 2021 i Pokljuka
Av /NTB.

Artikkelstart

Sturla Holm Lægreid er en norsk skiskytter. Han har fire VM-gull; to individuelle og to på stafett. Lægreid har tatt sju verdenscupseiere, inkludert hans individuelle VM-seire. Alle seirene i VM og verdenscup ble tatt i sesongen 2020–2021.

Han representerer Bærums Skiklub.

Karriere

Som junior tok Sturla Holm Lægreid to medaljer i junior-VM i 2018. Hans internasjonale gjennombrudd som senior kom i sesongen 2019–2020. Etter å ha tatt sølv på jaktstart i EM debuterte han i verdenscupen. Lægreid fikk sin første verdenscupstart i Novo Mesto 6. mars 2020, og han hevdet seg jevnt godt i verdenscupløpene resten av sesongen.

Foran sesongen 2020–2021 ble han tatt opp på elitelandslaget, og denne sesongen ble Lægreids definitive gjennombruddssesong på seniorplan. 28. november 2020 vant han åpningsrennet i verdenscupen, normaldistanse i Kontiolax i Finland. Lægreid fulgte opp med resultat som bidro til at han kjempet med landslagskollega Johannes Thingnes Bø om seieren i verdenscupen sammenlagt gjennom hele sesongen. I VM i Pokljuka ble Sturla Holm Lægreid mesterskapets mestvinnende mannlige utøver. Han gikk åpningsetappene både i blandet stafett og på herrenes stafett, som begge endte med gullmedalje. Individuelt tok Lægreid gull på normaldistansen og i fellesstart.

Thingnes Bø og Lægreid kjempet om sammenlagtseieren helt til verdenscupens siste renn, fellesstart i Östersund. Der ble Lægreid slått av Thingnes Bø, som tok de nødvendige poengene for å sikre seg sammenlagtseieren. Men Sturla Holm Lægreid ble nummer to i sammenlagtcupen i sin første sesong, og han vant cupene i både jaktstart og på normaldistansen.

I løpet av én sesong hadde dermed Lægreid blitt en av sportens stjerner. Innenfor skiskyting hører det med til sjeldenhetene at en utøver etablerer seg såpass raskt som en av idrettens ledende profiler.

Meritter

Sturla Holm Lægreid med sine fire gullmedaljer etter VM i skiskyting 2021 i Pokljuka.
Av /NTB.

VM

Medalje Øvelse VM
Gull 20 km individuell 2021 Pokljuka
Gull 15 km fellesstart 2021 Pokljuka
Gull Stafett 2021 Pokljuka
Gull Blandet stafett 2021 Pokljuka

I junior-VM i 2018 i Otepää i Estland tok Lægreid sølv på 15 kilometer individuell start og stafett.

Verdenscupen

Lægreid vant sin første verdenscupseier 28. november 2020 i Kontiolax på 20 kilometer individuell start. Han har i alt vunnet sju verdenscuprenn og vært på pallen i ni renn. Samtlige pallplasseringer er fra sesongen 2020/2021.

Norgesmesterskap

Lægreid har tatt to NM-medaljer i skiskyting. Han tok sølv i stafett i 2018 og bronse i stafett i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg