Faktaboks

Johann Heinrich Füssli
i Storbritannia kalt Henry Fuseli
Uttale
fˈu:zili
Født
7. februar 1741, Zürich, Sveits
Død
16. april 1825, Putney, London, Storbritannia
Marerittet
Johann Heinrich Füssli malte visjonære fantasier av uhyggelig spøkelsesaktig karakter.
Av .

Johann Heinrich Füssli var en sveitsisk-britisk maler, tegner og forfatter. Han var utdannet som prest, forlot sin hjemby Zürich, drog til Berlin for å studere filosofi, og kort etter reiste han til England (1763) for å virke for engelsk-sveitsisk litterært og vitenskapelig samarbeid.

Etter oppfordring fra Joshua Reynolds drog han til Italia (1769–1778), studerte antikken og Michelangelo, stiftet personlig bekjentskap med Johann J. Winckelmann og Jacques L. David. Etter tilbakekomsten til England ble han kjent som «historiemaler», blant annet med 47 malerier med emner fra Miltons verker, Milton Gallery (1799–1800).

Hans stil var lineær og uttrykksfull, ofte med dramatiske effekter, vel egnet til visjonære fantasier av uhyggelig spøkelsesaktig karakter, som hos hans samtidige William Blake. Füssli var en utmerket tegner, og han virket også som kunsthistorisk forfatter og foreleser.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Johann Heinrich Füssli

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg