Jeroboam 1

Faktaboks

Jeroboam 1
Jeroboam I
900-tallet fvt. i henhold til 1. Kongebok.
Bronsekalv fra Dothan, ca. 1200 fvt. Høyde 12.5 cm, lengde 17,5 cm. Utstilt i Israel Museum, Jerusalem.
Bronsekalv fra det gamle Israel. Slike omtales flere steder i bibeltekstene.
Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Jeroboam 1 var første konge i Nordriket, Israel omtrent 930–908 fvt. Hans handlinger omtales i 1. Kongebok 11–14. Ifølge bibeltekstene reiste Jeroboam seg til motstand mot kong Salomo og hans sønn Rehabeams harde styre. Hans første opprør ble mislykket, og han måtte flykte til Egypt (1. Kongebok 11,26–40). Etter Salomos død vendte han tilbake, og uenighet med kong Rehabeam førte til at befolkningen i Nordriket valgte Jeroboam til sin konge. Han styrte Nordriket i 22 år og ble etterfulgt av sønnen Nadav (Nadab).

Alternativ religiøs praksis

Bibeltekstene fremstiller Jeroboam som en frafallen fra den rette tro og praksis og anklager ham for å ha fått laget to gullkalver som ble satt opp i Dan og Betel (1. Kongebok 12, 26–33). Han skal også ha utnevnt sine egne prester, også personer som ikke var av prestelig slekt. Tekstene, som mange forskere mener ble skrevet først på 600-tallet fvt., gir et bilde av at dette var et forsøk på å hindre at folk dro til tempelet i Jerusalem.

Mye tyder på at oksen, eller kalven, kan ha vært et tidlig symbol på guddommen i tidlig israelittisk kultur. Forskere mener dette kan ha sammenheng med at også kanaaneernes høygud, El, ble knyttet til oksen. En liten oksefigur av bronse, som dateres til omtrent 1200 fvt., ble i 1983 funnet på et frilufts-kultsted nær Dothan, et område som senere ble en del av Nordriket. Kalvens betydning som religiøst symbol bekreftes av at stedet også hadde et alter og en kultsten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg