Jeroboam 1

tidlig israelittisk oksefigur, ca. 10 cm høy, datert til ca. 1200 f.v.t.
Israel Museum, Jerusalem.
.
Lisens: fri

Nebats sønn, og første konge i Nordriket, Israel ca. 930–908 fvt., omtalt i 1. Kongebok 11–14. I følge bibeltekstene reiste Jeroboam seg til motstand mot kong Salomo og hans sønn Rehabeams harde styre. Hans første opprør ble mislykket, og han måtte flykte til Egypt (1. Kongebok 11,26–40). Etter Salomos død vendte han tilbake, og uenighet med kong Rehabeam førte til at befolkningen i Nordriket valgte Jeroboam til sin konge. Han styrte Nordriket i 22 år og ble etterfulgt av sønnen Nadav (Nadab).

Som konge skal han ha fått laget to gullkalver som ble satt opp i Dan og Betel (1. Kongebok 12, 26–33). Tekstene, som mange forskere mener ble skrevet først på 600-tallet fvt., gir et bilde av at dette var et forsøk på å hindre at folk dro til tempelet i Jerusalem. For tekstforfatterne var Jerusalem det eneste legitime stedet for å utøve Jahve-kult, og Jeroboam anklages for å ha laget forbudte kultsteder der man tilba fremmede guder og gudebilder.

Mye tyder på at oksen, eller kalven, var et tidlig symbol på guddommen i israelittisk kultur. Forskere mener dette kan ha sammenheng med at også kanaaneerne høygud, El, ble knyttet til oksen. En liten oksefigur av bronse, som dateres til ca. 1200 fvt., ble i 1983 funnet på et frilufts-kultsted nær Dothan, et område som senere ble en del av Nordriket. Kalvens betydning som religiøst symbol bekreftes av at stedet også hadde et alter og en kultsten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg