Rehabeam, kong Salomos sønn og ifølge bibeltekstene hans etterfølger som første konge i Juda rike (ca. 930–913 fvt.) Hans regeringstid omtales i 1. Kongebok 12–14.

Bibeltekstenes forfattere beskylder Rehabeam for å tillate folket å praktisere det de selv anså som fremmed kult. Det skal være bygget offerhauger, reist Ashera-pæler og drevet utukt i tempelet (1. Kongebok 14, 22–24). 

Under hans styre rev Nordriket, Israel, seg løs. Tekstene begrunner dette med at befolkningen var misfornøyd med de høye skattene kong Salomo hadde innført (1. Kongebok 12). En av de nevnte forhandlerne var Jeroboam 1, sønn av Nebat, som hadde flyktet til Egypt under kong Salomo og tilbrakt tid hos den egyptiske farao.

Den farao som omtales som Shishak (Sjisjak) i 1. Kongebok 14,25–26 blir av forskere identifisert med farao Sheshonk (regjerte ca. 945–924 fvt.), som faktisk foretok krigstokter inn i israelittiske områder på denne tiden. Shishaks seiersstele i Karnak nevner mange stedsnavn, men ikke Jerusalem.

Bibelforskere har lenge ansett Shishaks stele for å være den tidligste skriftlige ikke-bibelske som kan gi sikre dateringer for noe av Det gamle Israels historie. Det hersker imidlertid ingen enighet om hvorvidt dette felttoget fant sted tidlig eller sent i Shikshaks regjeringstid. Det er også tvil om hvorvidt Shishak virkelig var i Jerusalem, som ifølge nyere forskning var en liten og forholdsvis fattig by på denne tiden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.