Rehabeam, kong Salomos sønn og ifølge bibeltekstene hans etterfølger som første konge i Juda rike (ca. 930–913 fvt.) Hans regeringstid omtales i 1. Kongebok 12–14.

Bibeltekstenes forfattere beskylder Rehabeam for å tillate folket å praktisere det de selv anså som fremmed kult. Det skal være bygget offerhauger, reist Ashera-pæler og drevet utukt i tempelet i Jerusalem (1. Kongebok 14, 22–24). 

Under hans styre rev Nordriket, Israel seg løs fra det forente kongeriket. Tekstene begrunner dette med at befolkningen var misfornøyd med de høye skattene kong Salomo hadde innført (1. Kongebok 12). 

Bibeltekstene forteller at under  kong Rehabeam ble Jerusalem angrepet av egyptiske tropper, som plyndret både slottet og tempelskattene ( 1. Kongebok, 14,25–26). Den farao som omtales som Shishak i 1. Kongebok  blir av forskere identifisert med farao Sheshonk (regjerte ca. 945–924 fvt.), som faktisk foretok krigstokter inn i israelittiske områder på denne tiden. Shishaks seiersstele i Karnak nevner mange stedsnavn, men ikke Jerusalem.

Bibelforskere har lenge ansett Shishaks stele for å være den tidligste skriftlige ikke-bibelske tekst som kan gi sikre dateringer for noe av det gamle Israels historie. Det hersker imidlertid ingen enighet om hvorvidt dette felttoget fant sted tidlig eller sent i Shikshaks regjeringstid. Det er også tvil om hvorvidt Shishak virkelig var i Jerusalem, som ifølge nyere forskning ennå var en liten og forholdsvis fattig by på denne tiden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.