Rehabeam

Faktaboks

Rehabeam

Rehoboam

Uttale
rehˈabeam
900-tallet fvt.
Veggmaleri fra rådhuset i Basel, nå i Basel kunstmuseum. Malt av Hans Holbein (1497/98–1543).
Den arrogante kong Rehabeam
Av .

Artikkelstart

Rehabeam var kong Salomos sønn og ifølge bibeltekstene hans etterfølger som første konge i Judariket (cirka 930–913 fvt.) Hans regjeringstid omtales i 1. Kongebok 12–14.

Bibeltekstenes forfattere beskylder Rehabeam for å tillate folket å praktisere det de selv anså som fremmed kult. Det skal være bygget offerhauger, reist Ashera-pæler og drevet utukt i tempelet i Jerusalem (1. Kongebok 14, 22–24).

Under hans styre rev Nordriket, Israel/Efraim seg løs fra det forente kongeriket. Tekstene begrunner dette med at befolkningen var misfornøyd med de høye skattene kong Salomo hadde innført (1. Kongebok 12).

Andre kilder

Bibeltekstene forteller at under kong Rehabeam ble Jerusalem angrepet av egyptiske tropper, som plyndret både slottet og tempelskattene ( 1. Kongebok, 14,25–26). Den farao som omtales som Shishak i 1. Kongebok, blir av forskere identifisert med farao Sheshonk 1 (regjerte cirka 945–924 fvt.), og var den som faktisk foretok krigstokter inn i israelittiske områder på denne tiden. Shishaks seiersstele i Karnak i Øvre Egypt nevner mange stedsnavn, men ikke Jerusalem.

Bibelforskere har lenge ansett Shishaks stele for å være den tidligste skriftlige ikke-bibelske tekst som kan gi sikre dateringer for noe av det gamle Israels historie. Det hersker imidlertid uenighet om hvorvidt dette felttoget fant sted tidlig eller sent i Shishaks regjeringstid. Det er også tvil om hvorvidt Shishak virkelig var i Jerusalem, som ifølge nyere forskning ennå var en liten og forholdsvis fattig by på denne tiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg