Jenny Garfjeld

Faktaboks

Jenny Garfjeld
1877–19?

Jenny Garfjeld, født i Skjervøy, Troms, norsk pressekvinne og pioner i arbeiderbevegelsen. Det er mye ukjent i hennes biografi, bl.a. vet man ikke til hvor eller nøyaktig når hun døde. Hun vokste opp i Lyngen som pleiedatter av Jørgen Garfjeld, en av sogneprest Alfred Eriksens nære medarbeidere i arbeiderreisningen som fant sted i Troms 1902.

Eriksen, som var sogneprest i Karlsøy, startet her avisen Nordlys dette året. Samme år kom Jenny Garfjeld til Karlsøy og ble ekspeditør og forretningsfører i den nye avisen, som året etter flyttet til Tromsø, der den ble talerør for den nye politiske reisningen blant bønder og fiskere i Nord-Norge. Da Eriksen i 1903 ble valgt inn på Stortinget, som en av de første fire representantene fra Arbeiderpartiet, overtok Jenny Garfjeld arbeidet hans og brakte Nordlys videre. Uten noen formell ansettelse var hun avisens de facto redaktør fra 1903 til 1910.

Etter mye motgang i kampen for de underprivilegertes rettigheter, reiste hun til Amerika i 1910, men kom tilbake i 1913, og fortsatte som en av Alfred Eriksens nære medarbeidere i hans nye avis, Dagens Liv, en avis som imidlertid fikk svært kort levetid. Fra 1914 til 1926 arbeidet hun i Norges Kooperative Landsforening, fra 1919 som leder for NKLs avdeling for kontor og trykksaker. På sine eldre dager drev hun egen kjøkkenutstyrsforretning i Oslo. Under okkupasjonen 1940–45 var hun medlem av Nasjonal Samling.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg