Faktaboks

Jenny Garfjeld
Født
10. november 1877, Skjervøy
Død
1946
Virke
Pressekvinne og pioner i arbeiderbevegelsen
Familie

Foreldre: Frants Johannessen Sepänen (f. 1856) og Anna Brita Jakobsdatter (f. 1853).

Ugift.

Jenny Garfjeld var en norsk avisredaktør og pioner i arbeiderbevegelsen tidlig på 1900-tallet. Men tragisk nok endte hun som aktivt medlem av Nasjonal Samling gjennom krigsårene. Hun vokste opp i Lyngen som pleiedatter av Jørgen Garfjeld, en av sogneprest Alfred Eriksens nære medarbeidere i arbeiderreisningen som fant sted i Troms i 1902.

Eriksen, som var sogneprest i Karlsøy, startet der avisen Nordlys samme året. Samtidig kom Jenny Garfjeld til Karlsøy og ble ekspeditør og forretningsfører i den nye avisen, som året etter flyttet til Tromsø, der den ble talerør for den nye politiske reisningen blant bønder og fiskere i Nord-Norge. Da Eriksen i 1903 ble valgt inn på Stortinget, som en av de første fire representantene fra Arbeiderpartiet, overtok Jenny Garfjeld arbeidet hans og brakte Nordlys videre. Uten noen formell ansettelse var hun avisens de facto redaktør fra 1903 til 1910.

Etter mye motgang i kampen for de underprivilegertes rettigheter, reiste hun til Amerika i 1910, men kom tilbake i 1913, og fortsatte som en av Alfred Eriksens nære medarbeidere i hans nye avis, Dagens Liv, en avis som imidlertid fikk svært kort levetid. Fra 1914 til 1926 arbeidet hun i Norges Kooperative Landsforening, fra 1919 som leder for NKLs avdeling for kontor og trykksaker. På sine eldre dager drev hun egen kjøkkenutstyrsforretning i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg