Jean-Baptiste Lully

Faktaboks

Uttale
lylˈi
Jean-Baptiste Lully
egentlig Giovanni Battista Lulli
Født
28. november 1632
Død
22. mars 1687

Jean-Baptiste Lully

Lully, Jean-Baptiste av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Jean-Baptiste Lully, fransk-italiensk komponist.

Biografi

Lully kom fra Italia til Paris som kjøkkengutt. Han var allsidig utrustet, i tillegg til å komponere var han både danser og skuespiller. Han ble snart hoffkapellmester og skrev balletter og maskespill til fester ved hoffet. Han ble meget begunstiget; 1672 fikk han eneretten til å oppføre operaer i Paris, og 1680 ble han adlet. Under en konsert 1687 traff han foten med taktstaven; det gikk koldbrann i såret, og han døde tre måneder senere.

Verker

I sine operaer, som i et helt århundre behersket den franske scene og ble bestemmende for utviklingen, søkte Lully tilbake til den eldste florentinske skole. I samarbeid med dikteren Quinault la han i solosangene vekten på en rytmisk og fonetisk riktig behandling av teksten, idet han lot musikken tre tilbake som ledsager for deklamasjonen. Dessuten brukte han et talende orkester, han individualiserte instrumentene, skrev polyfont og anvendte i forspillene en regelbundet form, som ble norm for den franske ouverture. Lully la stor vekt på dansen (ballett) og koret i operaene og regnes som skaperen av den franske nasjonalopera.

Blant Lullys operaer kan nevnes Cadmus et Hermione (1673), Thésée (1675), Atys (1676), Bellérophon (1679), Proserpine (1680), Amadis (1684), Roland (1685), Armide (1686) og Acis et Galathée (1687). Han skrev også komedieballetter (Le bourgeois gentilhomme, 1670), balletter (Les saisons, 1661, La naissance de Vénus, 1665) og kirkemusikk.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg