Faktaboks

Jared Leto

Jared Joseph Leto

Født
26. desember 1971, Bossier City, Louisiana
Jared Leto under San Diego Comic Con International i San Diego, California i 2016.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Jared Leto er en filmskuespiller og musiker fra USA. Han er kjent for et stort antall varierte biroller, og ofte for å ha undergått ekstreme fysiske forvandlinger som en del av forberedelsene. Leto har vunnet en Oscar og Golden Globe, begge for sin birolle i dramaet Dallas Buyers Club fra 2013.

Debut på TV og film

Han studerte film ved School of Visual Arts i New York, før han flyttet til Los Angeles og debuterte som skuespiller i TV i 1992.

Spillefilmdebuten kom i How To Make An American Quilt (1995), og Leto spilte deretter biroller i større Hollywood-produksjoner som Terrence Malicks The Thin Red Line (Den tynne røde linjen, 1995), David Finchers Fight Club (1999) og Mary Harrons American Psycho (2000).

Gjennombrudd

Hovedrollen som den heroinavhengige Harry Goldfarb i Requiem for a Dream (2000), hvor han i forkant gikk kraftig ned i vekt, ble et gjennombrudd. Han valgte deretter å fokusere på musikerkarrieren med rockebandet Thirty Seconds to Mars, og spilte i kun et utvalg filmer på 2000-tallet, som i Jodie Fosters thriller Panic Room (2002) og i rollen som Mark David Chapman, drapsmannen til John Lennon, i Chapter 27 (2007).

Ekstreme forvandlinger

I rollen som hiv-positiv, rusmiddelavhengig og transkvinne i den kritikerroste Dallas Buyers Club (2013; Oscar og Golden Globe) gikk Leto nok en gang gjennom en stor fysisk transformasjon, før han tolket The Joker i Suicide Squad (2016) og spilte i Denis Villeneuves Blade Runner 2049 (2017). Da han portretterte Paolo Gucci i Ridley Scotts House of Gucci (2021), om familien bak det italienske motehuset, var han igjen sminket til det ukjennelige.

Som låtskriver, vokalist og gitarist har han med Thirty Seconds to Mars utgitt fem album mellom 2002 og 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg